Hlavní obsah

Studenti v USA nabízeli černošské spolužáky na virtuálním „trhu s otroky”

Novinky, drk
Austin

Několik studentů z Texasu bylo tento týden potrestáno za to, že na sociální síti Snapchat předstírali dražbu svých spolužáků tmavé pleti. Skupina měla název „Obchod s otroky” (angl. Slave trade). Kauza šokovala nejen rodiče dotčených dětí, ale i americkou veřejnost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřady nespecifikovaly, kolik studentů do rasistického chatu (konverzace) přispívalo, jejich věk, ani jaká byla výše a forma trestu.

Podle deníku Fort Worth Star-Telegram mělo jít o žáky školy Don R. Daniel Ninth Grade Campus ve městě Aledo, kterou navštěvují převážně bělošské děti.

Skupina, která předstírala jakousi virtuální aukci otroků, na Snapchatu fungovala pod několika rasistickými názvy, americká média část z nich kvůli tomu raději ani necituje. Podle informací stanice NBC mělo jít například o „Obchod s otroky”, „Neg... farma” nebo „Neg... aukce”.

Název doprovázel obrázek bílého policisty mířícího pistoli na černošského farmáře.

Není to žádná dětská hra, kritizují rodiče

Rasistická šikana fungovala tak, že studenti do skupiny poslali fotku svého černošského spolužáka, ke kterému připsali cenu. V jedné zprávě je například hodnota 100 dolarů, zatímco v jiné jeden dolar, protože se danému člověku nelíbily vlasy černošského dítěte.

Smrt černocha u Minneapolisu: policistka omylem tasila pistoli místo paralyzéru

Amerika

Školská superintendantka Susan Bohnová, která má školy v okolí na starosti, byla případem šokována. Uvedla, že okres nemá pro „rasismus a nenávist místo”. Případ vyšetřuje i policie.

„Shledali jsme, že došlo k obtěžování na základě rasy a ke kyberšikaně, a proto jsme v souladu s našimi nařízeními dotyčné potrestali,” řekla Bohnová s dovětkem, že incident způsobil dotyčným dětem a jejich rodinám strašlivou bolest.

Americká sněmovna schválila odstranění konfederačních soch z Kapitolu

Amerika

Některé rodiče vyjádření školy neuspokojilo. „Proč tomu říkají kyberšikana, a ne rasismus. To mě na tom všem nejvíc štve,” řekl stanici NBC rodič třech dnes již bývalých studentů školy.

Eddie Burnett, který je šéfem místního sdružení lidskoprávní organizace NAACP, si postěžoval, že část společnosti takové rasistické chování stále bagatelizuje.

„Často slýchám: 'Vždyť to jsou jen děti. Jen si hrají. Ještě tomu nerozumí.' Tak je sakra vychovejte,” uvedl prezident organizace, která já v Americe váženou institucí v oblasti boje s rasismem.

Reklama

Výběr článků

Načítám