Hlavní obsah

Střelec ze školy v Portlandu vše přiznal. Soud teď rozhodne o jeho životě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikolas Cruz, který je obžalován ze 17 vražd při masakru na škole ve floridském městě Parkland, ve středu formálně přiznal vinu. Proces, který rozhodne o tom, zda dostane trest smrti nebo doživotí bez nároku na podmínečné propuštění, by tak mohl začít příští měsíc, píše agentura AP.

Foto: Amy Beth Bennett, ČTK/AP

Nikolas Cruz v soudní síni

Článek

Cruz se k masové vraždě přiznal už krátce po střelbě, která městem na jihovýchodě Floridy otřásla 14. února 2018. Ze střední školy, kde střílel, byl nyní 23letý muž o rok dříve z kázeňských důvodů vyloučen. Kromě 17 vražd je obžalován také z dalších 17 pokusů o vraždu, a to za každého zraněného.

V soudní síni se ve středu vyjádřil ke své vině za přítomnosti několika pozůstalých po obětech masakru. Nejdříve musel zodpovědět dlouhou sérii otázek, které soudkyně Elizabeth Schererová pokládala kvůli potvrzení, že je Cruz mentálně způsobilý zapojit se do soudního jednání. To, že přizná vinu, se očekávalo, neboť jeho právníci takovýto postup avizovali minulý týden.

Zavraždil jsem 17 lidí, chystá se přiznat střelec ze školy na Floridě

Amerika

Prokuratura pro něj požaduje trest smrti. O tom, zda jej Cruz dostane, anebo půjde na doživotí za mříže, rozhodne 12 porotců, s jejichž výběrem chce soudkyně Schererová začít příští měsíc. Podle AP doufá, že prezentace argumentů by mohla být u soudu zahájena v lednu.

Útok na střední škole v Parklandu je jednou z nejtragičtějších masových střeleb v USA za poslední roky. Cruz tehdy za sedm minut řádění s poloautomatickou puškou AR-15 zabil podle vyšetřovatelů 14 studentů a 3 zaměstnance.

Floridského střelce v minulosti označili za autistu. Obhájce se snaží odvrátit trest smrti

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám