Hlavní obsah

Střelec z Orlanda měl v autě ještě jednu zbraň, s policií vyjednával v klidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlando

Omar Mateen, který v gay baru ve floridském Orlandu v noci na neděli postřílel desítky lidí, měl v autě ještě třetí palnou zbraň. Podle policejního šéfa Johna Miny se útočník během jednání s policií choval klidně.

Foto: Joshua Lim/Orlando Sentine, ČTK/AP

Lidé v Orlandu oplakávají zabité.

Článek

„Měl u sebe dvě zbraně. Třetí zbraň byla v jeho vozidle,“ potvrdila zástupkyně vyšetřovací agentury AFT. Doplnila, že střelec použil zbraně, které si legálně koupil. Původ třetí zbraně v autě se stále zjišťuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek natočil střelbu v gay klubu v OrlanduVideo: Reuters

Policejní šéf Mina dodal, že se Mateen během telefonického jednání s policisty choval klidně. „Pronesl poznámku o Islámském státu,“ potvrdil Mina a doplnil, že jinak Mateen příliš hovorný nebyl a otázky mu kladli hlavně policisté.

Velitel policie také zopakoval, že se okolo páté hodiny ranní rozhodl vydat rozkaz k ozbrojenému zásahu, protože panovaly obavy z toho, že se únosce chystá použít výbušniny. „Podařilo se nám zachránit desítky životů,“ uvedl Mina.

Mateen podle něj s policií telefonoval z toalety, kde po střelbě zadržoval několik rukojmích. Jakmile policie provedla řízenou explozi, aby ho zmátla, vyšel z toalety ven a začal po zásahové jednotce střílet, ale byl záhy zlikvidován.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Vlajky na půl žerdi ve Washingtonu

Obětí je 49

Vyšetřování pokračuje. FBI se nicméně nedomnívá, že by měl Mateen komplice, který by nyní představoval veřejnou hrozbu.

Policie také v pondělí korigovala bilanci obětí. Upřesnila, že Mateen zavraždil 49 lidí, a nikoliv 50, jak se původně uvádělo. O úmrtí svého příbuzného zatím bylo oficiálně zpraveno 24 rodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám