Hlavní obsah

Start raketoplánu Atlantis odložen na pondělí

WASHINGTON

Předpovědi meteorologů pro nedělní start raketoplánu Atlantis jsou nepříznivé. NASA proto oznámila, že start raketoplánu odkládá o 24 hodin.

Článek

Na palubě raketoplánu Atlantis tak pravděpodobně v pondělí po třech letech opět poletí šestice astronautů. Na cestu by se vydali z floridského mysu Canaveral.

Zatímco předchozí dvě mise raketoplánu posloužily především k otestování vylepšených bezpečnostních parametrů, po tříleté pauze po tragédii raketoplánu Columbia chce nyní americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) znovu dopravit astronauty i materiál, především nový energetický modul, na ISS.

Modul, k němuž patří dva další sluneční kolektory, měl raketoplán přepravit na ISS původně už v květnu 2003, avšak po tragédii Columbie v únoru 2003 dostala šestice astronautů na přípravu přes čtyři roky a před stejnou dobu technici zabalili některé součástky modulu.

"Věřím, že věci půjdou tak, jak by měly jít. Vynaložili jsme hodně energie, úsilí a námahy, aby let nezhatily, anebo alespoň zbytečně neovlivnily nějaké komplikace," uvedl ve čtvrtek, kdy začalo oficiální odpočítávání, Robbie Ashley, který odpovídá za přepravu materiálu na Atlantis.

Startu Atlantis vadí i hurikán Ernesto

Meteorologové rovněž sledují vývoj tropické bouře Ernesto v karibské oblasti, ačkoli ta by neměla přímo start ohrozit. Meteoroložka NASA Kathy Wintersová ovšem prohlásila, že pro příštích pět dní je meteorologická situace velmi nejistá. Tropická bouře Ernesto by měla zasáhnout Mexický záliv v úterý nebo ve středu. [celá zpráva]

Kdyby tato tropická bouře, která se může změnit v cyklón, zasáhla texaský Houston, kde je kontrolní středisko NASA, a personál by je musel opustit, mohla by se mise Atlantis zkrátit, uvedli už v pátek večer představitelé NASA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám