Hlavní obsah

Sporné tělesné skenery z amerických letišť v tichosti stahují

Právo, mcm

Americké úřady stáhly ze sedmi největších letišť země „tělesné skenery“, které při kontrole pasažérů prosvěcují celou postavu a ukazují ji včetně intimních částí. Vyřazené přístroje jsou nahrazovány zařízeními, která neukazují reálné tělo, nýbrž obrazový nákres.

Foto: Archiv , Právo

Tělesné skenery se začaly zavádět na amerických a evropských letištích.

Článek

„Doufejme, že to představuje počátek vyřazování těchto rentgenových skenerů, jež výrazně zasahují do soukromí a jsou obklopeny zdravotními otázkami,“ uvítal tento krok Jay Stanley, expert Americké unie pro občanské svobody, podle webu philly.com.

Úřady chtějí odstraněním skenerů urychlit odbavování v New Yorku, Chicagu a dalších velkých městech. Vyřazené přístroje budou nasazeny na menších letištích.

Vládní agentura pro bezpečnost v dopravě (TSA) je nyní pod tlakem, protože podle zákona měla už v červnu tyto přístroje buď úplně odstranit, nebo z nich vyřadit zařízení zachycující skutečné lidské tělo. TSA si ale může lhůtu sama prodloužit až do května 2013.

Nové typy to umí i bez prohlídek

Nové skenery, které využívají mikrovln, jsou rychlejší a pracují automaticky. Skeny vytvoří za pouhé dvě vteřiny, a pokud odhalí něco podezřelého, počítač na nákresu těla vyznačí místa, kde se to může skrývat. U „tělesných skenerů“ pátrali po podezřelých věcech jejich operátoři.

Pokud jde o zdravotní účinky, naposledy byla těmto zařízením dávána vina za poškození inzulínových pump a zařízení na měření této látky v těle, která používají lidé s cukrovkou.

Dvě stovky amerických letišť nyní používají asi 800 různých skenerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám