Hlavní obsah

Soud poslal producenta Weinsteina na 23 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Soud v USA poslal ve středu bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina na 23 let do vězení. Už dříve byl Weinstein uznán vinným ze znásilnění a sexuálního nátlaku. Jeden z nejvlivnějších mužů Hollywoodu, který stál třeba za filmy Quentina Tarantina, bude také zapsán do rejstříku sexuálních násilníků. Hrozil mu trest až 29 let. Obhajoba žádala pětiletý trest vězení.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Harvey Weinstein

Článek

Newyorský soud uznal filmového producenta vinným ze sexuálního napadení a lehčí formy znásilnění 24. února. V několika bodech obžaloby, u kterých mu hrozilo až doživotí, ho však porota viny zprostila.

Weinstein je vinen, rozhodl soud. Za sexuální napadení hrozí producentovi 29 let

Amerika

Ještě před vynesením rozsudku Weinstein pronesl závěrečnou řeč, ve které vyjádřil před zaplněnou soudní síní na Manhattanu „hlubokou lítost“, uvedl časopis Variety. Současně ale napadl hnutí #MeToo, že zašlo příliš daleko.

„Jsem zcela zmaten. Myslím, že lidé jsou tím vším zmateni?“ řekl Weinstein a zmínil, že jde o pocity tisíců mužů i žen během procesu. „Obávám se o osud této země, zda ve Spojených státech panuje správná atmosféra,“ dodal.

Weinstein zdůraznil, že se dvěma ženami, které ho obvinily, Miriam Haleyovou a Jessikou Mannovou, ho pojilo silné přátelství.

Slova obětí

Oběti, které měly před vynesením verdiktu také právo promluvit, ale mluvily jinak. „Velmi mě to vystrašilo, duševně i emocionálně,“ uvedla Haleyová. „Nejenže mě to zbavilo úcty jako člověka a ženu, ale taky jsem ztratila důvěru.“

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Harvey Weinstein odchází od soudu v New Yorku

Mannová, která producenta obvinila, že ji během vztahu plného zneužívání také znásilnil, řekla. „Nevím, jak vysvětlit hrůzy toho být znásilněná někým, kdo má moc. Dopad na psychiku je hluboký, znásilnění není jen otázkou okamžiku, je navždy.“ Weinstein se pak ženám omluvil.

Jak uvedla Weinsteinova obhájkyně Donna Roturnová, producent stál za filmy, které získaly přes 80 Oscarů, mezi nimiž jsou i Anglický pacient nebo Zamilovaný Shakespeare. Dodala, jeho sláva a bohatství mu v případu ublížily.

Skandál kolem filmaře stál před více než dvěma lety u zrodu kampaně #MeToo. V ní se ženy na celém světě začaly veřejně svěřovat se svými negativními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním a násilím.

Brad Pitt i Brian De Palma natočí konkurenční filmy o Weinsteinovi

Kultura

Ze sexuálního nátlaku či znásilnění Weinsteina obvinilo více než 90 žen, většina z těchto případů je ale promlčená nebo nepodložená. Bývalý producent veškerá obvinění odmítal s tím, že šlo o dobrovolný styk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám