Hlavní obsah

Snímek Carnajeva na obálce časopisu Rolling Stone vyvolal kritiku

New York

Prestižní americký hudební časopis Rolling Stone umístil na obálku svého srpnového čísla portrét Džochara Carnajeva, který je obžalovaný z bombového útoku v Bostonu. Vyvolal tím kritiku veřejnosti. Polemiku pak vzbudil i rozporuplný doprovodný text, který popisuje Carnajeva jako okouzlující dítě se skvělou budoucností, ze kterého se stal netvor.

Foto: ČTK/AP

Atentátník Džochar Carnajev na obálce Rolling Stone

Článek

Obálka čísla, které by mělo podle zpravodajského webu 20minutes.fr vyjít 3. srpna, se v úterý objevila na sociální síti Facebook a vzápětí začala vyvolávat tisíce kritických reakcí. Mnozí uživatelé sítě označují záměr amerického časopisu za "odporný", "nevkusný". "Podívejte, Rolling Stone 'zatraktivňuje' terorismus. Bezva. Tohle číslo si nekoupím, vlastně ani žádná jiná," tvrdí podle stanice CNN jeden Američan. Zvlášť odmítavé jsou na Facebooku reakce obyvatel Bostonu, kteří se cítí "osobně uraženi" touto "ikonografickou volbou.

Použitá fotografie je přitom známá z dřívějška. Dal ji kdysi na internet sám Carnajev a převzala ji řada médií. Šokuje ale podle webů provedení snímku. Je ve stylu, jakým časopis na obálce představil v minulosti veřejnosti mnohé rockové hvězdy, například Boba Dylana.

Foto: ČTK/AP

Atentátník Džochar Carnajev na obálce Rolling Stone

Redakce obhajuje svou volbu a zpracování snímku tím, že fotografie dobře doplňuje podrobný popis Carnajevovy osobnosti. Text uvádí titulkem: Pumový atentátník. Jak oblíbeného a nadějného studenta opustila rodina a on spadl do radikálního islámu a stal se netvorem.

Američan čečenského původu Džochar Carnajev je obžalovaný z dubnového bombového útoku na bostonský maraton, při kterém dvě nálože v tlakových hrncích zabily tři lidi a 264 dalších zranily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám