Hlavní obsah

Sněmovna USA přidala k vládním financím peníze na Trumpovu zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh zajišťující dočasné financování vlády, do kterého zahrnula peníze požadované prezidentem Donaldem Trumpem na stavbu zdi na mexické hranici. Protože v Senátu má kvůli očekávanému odporu demokratů návrh malou šanci na přijetí, je podle amerických médií hrozba omezení provozu federálních úřadů stále reálnější.

Foto: Reuters

Výstavba zdi na hranicích mezi USA a Mexikem

Článek

Většinoví republikáni nakonec ve sněmovně vyslyšeli přání prezidenta, který požadoval zařadit do návrhu zákona o vládních financích pět miliard dolarů (114 miliard korun), jež chce vydat na stavbu zdi bránící migrantům z Latinské Ameriky nelegálně vstupovat na území Spojených států.

Sněmovna návrh schválila poměrem hlasů 217 ku 185. Nyní se k němu bude muset vyslovit Senát, který plán na zajištění dočasného financování vlády do 8. února schválil již ve středu výraznou většinou hlasů, ovšem bez dodatku týkajícího se zdi.

Protože republikáni v Senátu mají pouze těsnou většinu a nikoli 60 hlasů ze 100, které by potřebovali k překonání procedurálních překážek, očekávají média při předpokládaném jednohlasném odporu demokratů neúspěch návrhu.

Vládě přitom dojdou dosavadní finance v pátek o půlnoci amerického času (v sobotu ráno SEČ). Poté bude nutné omezit či přerušit provoz některých úřadů. Zatímco demokraté za to viní prezidenta, který je podle nich kvůli zdi ochoten paralyzovat vládu, Trump označuje demokraty za nezodpovědné politiky odmítající ochránit Američany před uprchlíky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám