Hlavní obsah

Skočilo prohledávání zříceného domu na Floridě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Floridští hasiči v pátek oficiálně ukončili pátrání po pohřešovaných v troskách 12patrové výškové budovy, která se v městečku Surfside u Miami zřítila 24. června. Pod sutinami našlo smrt celkem 97 lidí, nejméně jeden člověk se stále ještě pohřešuje. Materiál ze zříceného domu už technika odváží na skládku v Miami, pod troskami již nezůstali žádní lidé, napsala agentura AP.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Záchranáři pátrají po pohřešovaných

Článek

Záchranné týmy prošly přes 14 000 tun rozbitého betonu a výztuží, než v pátek operaci prohlásili za dokončenou a na místě zůstávají jen forenzní technici pro zajištění stop. Příčina zřícení budovy zatím stále není jasná, přestože podle odborného posudku z roku 2018 měla vážné závady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři prohledávají trosky zříceného domu na FloriděVideo: Reuters

Hasičský záchranný tým z floridského okresu Miami-Dade z místa odjel v konvoji hasičských i jiných vozů na tiskovou konferenci. Hasiči na místě sloužili dvanáctihodinové směny a spali přímo mezi troskami, vyzdvihl jejich zásluhy velitel hasičů Alan Cominsky a prohlásil, že je na ně velmi hrdý.

Počet obětí zřícení bytového domu na Floridě stoupl na 86, nezvěstných je 43

Zahraniční

Mezi mrtvými je několik členů místní židovské ortodoxní komunity, sestra paraguayské první dámy a mnoho místních obyvatel. V budově bylo 135 bytových jednotek.

Úřady odmítly podle AP potvrdit, zda již našly nejspíš poslední chybějící ostatky, nebo ještě stále pátrají. Pokud by se našlo tělo pohřešované Estelle Hedayaové, celková bilance by byla 98 obětí. K její identifikaci by mohl přispět vzorek DNA, který poskytl její bratr.

Zřícenou budovu na Floridě definitivně zbourali, v troskách se nenašlo přes sto lidí

Amerika

Záchranáři nacházeli v troskách přeživší jen v prvních hodinách po pádu budovy. Pátrací práce navzdory hrozbě pádu dosud stojící části budovy pokračovaly celkem měsíc. Postup komplikoval požár, který vypukl pod sutinami, ale také vysoké teploty nad 35 stupňů, sluneční žár odrážející se od betonu a silné deště způsobené nedalekou tropickou bouří Elza.

O dalším osudu místa zatím není rozhodnuto. Někteří by chtěli opět postavil bytový dům, jiní navrhují vznik památníku k uctění obětí neštěstí, které patří k nejhorším nehodám staveb v dějinách Spojených států.

V Miami se zřítil 12patrový dům. Z trosek se ozývá křik

Amerika

Kolaps budovy v Surfside přitáhl pozornost ke stavu dalších starších bytových komplexů. Kvůli obavám ohledně statiky byly v okrese Miami-Dade evakuovány další dvě výškové budovy a jedna historická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám