Hlavní obsah

Satelit zachytil odlomení ohromné ledové plochy u Aljašky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Infračervená kamera na družici Suomi NPP v únoru a březnu zachytila, jak se postupně odlomil obrovský kus ledu u ostrova Banks u severního pobřeží Aljašky. Animaci sestavenou z jednotlivých záběrů zveřejnila americká vesmírná agentura NASA. Snímky ukazují, jak se postupně zvětšují praskliny a potvrzují, že led je neustále v pohybu.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace odlomení ledu u AljaškyVideo: NASA

 
Článek

Koncem ledna se v oblasti usadila tlaková výše, která přinesla vyšší teploty a severozápadní větry. To vedlo k zesílení kruhového Beaufortova proudu, který se pohybuje ve směru hodinových ručiček. Následkem bylo odlamování ledu západně od severního výběžku Aljašky Point Barrow.

Foto: NASA

Detail prasklin v ledu

Walt Meier z Národního střediska pro sníh a led uvedl: „Lámání ledu v této oblasti není neobvyklé, protože Beaufortův proud tlačí led od ostrova Banks a Kanadského arktického souostroví. Point Barrow pak může působit jako zábrana, kde se led hromadí a láme směrem k severu a východu.“

V únoru odlamování zesílilo kvůli silným bouřím provázeným západními větry, které se přehnaly přes Aljašku. Odlomily se velké kusy ledu a oblouk prasklin se posouval na východ.

Foto: NASA

Záběr postupně se odlamujícího ledu

Na konci února se odlomil velký kus ledu asi tisíc kilometrů od ostrova Banks.

Kamera přinesla záběry v infračerveném spektru, které zachycují i množství tepla. Zatímco chladný mořský led zůstává bílý, teplejší voda je černá. Mlha je šedivá.

Meier také vysvětlil, proč jsou v posledních letech praskliny stále větší. Souvisí to obecně s táním ledu: „Skoro celá oblast je pokryta sezónním ledem, který se vytvořil od září. Tento led je ale tenčí než starší několikaletý, více reaguje na vítr a snáze se láme.“

Právě mohutné tání ledovců na severu zřejmě způsobilo letošní mimořádně dlouhou zimu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám