Hlavní obsah

Sandinistická Nikaragua potlačuje sociální bouře, deset mrtvých

– Managua

Už deset mrtvých si podle BBC vyžádaly zásahy proti demonstrantům v Nikaragui kvůli zvýšení daní a snížení penzí, které zavedla vláda Daniela Ortegy, který v osmdesátých letech vedl levicové vzbouřence. Zraněno bylo sto lidí lidí a protesty zasáhly deset měst. V zemi bylo pozastaveno vydávání většiny novin, uvedl server Huffington Post.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při protestech v Nikaragui zemřelo pět lidí Video: Reuters

 
Článek

Mezi oběťmi jsou dva univerzitní studenti. V hlavní městě Managua jsou dva tři mrtví zastřeleni byli policista a demonstrant. Poslední opět je z města Tipitapa.

Mluvčí nikaragujského Červeného kříže Lisseth Guldová řekla agentuře Reuters, že bylo ošetřeno 48 lidí. Opozice uvádí dto zraněných.

Foto: Alfredo Zuniga, ČTK/AP

Demonstranti zapalovali v Nikaragui pneumatiky

Podle zpráv na sociálních sítích protesty zasáhly nejméně deset měst a podpáleno bylo pět budov včetně sídla Národní loterie v Leónu a studentského centra v Národní autonomní univerzitě.

Foto: Alfredo Zuniga, ČTK/AP

Maskovaná vyzbrojení nikaragujští demonstranti

Podrobnější informace nejsou, protože vláda zastavila vydávání všech deníků kromě listu La Prensa. Ten uvedl, že policisté nejprve používali gumové projektily, ale pak pálili ostrými náboji. Na snímcích jsou vidět Molotovovy koktejly a demonstranti vyzbrojení podomácku vyrobeným granátomety.

Protesty vypukly ve středu kvůli zvýšení daní a příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištěn a omezení penzí. Napřed demonstrovali důchodci, pak se k nim přidali studenti. Zpočátku byly protesty pokojné. Z eskalace násilí se navzájem obviňují obě strany.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Nikaragujský policista při střetech s demonstranty

Jedná se o největší protesty za posledních jedenáct let vlády bývalého vůdce levicových sandinistických partyzánů Daniela Ortegy. Viceprezidentka a manželka hlavy státu Rosario Murillová demonstranty označila za "upíry", kteří chtějí splnit své politické záměry proléváním krve. Zároveň zdůraznila, že se vláda nebude bránit dialogu.

Důvodem zvýšení odvodů i daní a snížení penzí byla snaha udržet sociální systém. Podle demonstrantů ale Ortega zradil sandinistické principy výměnou za moc. Kritizují vládu také kvůli korupci, potlačování opozice a kvůli neschopnosti efektivně bojovat s požárem pralesa.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Molotovův koktej hozený před policisty

Foto: Alfredo Zuniga, ČTK/AP

Nikaragujský demonstrant střílí na policisty z improvizovaného granátometu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám