Hlavní obsah

Rozdělené rodiny migrantů musejí být do 30 dnů pohromadě, rozhodl soud v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohraniční úřady v USA musejí do 30 dnů sloučit rodiny, které byly rozdělené v rámci nulové tolerance ilegální imigrace administrativy prezidenta Donalda Trumpa. Pokud jde o děti ve věku do pěti let, ty musejí být zpět u rodičů do 14 dnů. Rozhodl o tom federální soud v kalifornském San Diegu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Děti odpočívají v jedné z velkých klecí, kam byly umístěny po oddělení od rodičů.

Článek

Soudce Dana Sabraw vydal rozhodnutí týkající se rozdělení rodin v budoucnu pro případy, že je rodič považován za nezpůsobilého, anebo nechce s dítětem být. Rozhodnutí s celostátní účinností také nařizuje, aby vládní úřady zprostředkovaly telefonní kontakt mezi rodiči a jejich dětmi do deseti dnů.

Soudí řízení v San Diegu se původně týkalo dvou dětí odebraných jejich matkám, sedmileté dívky z Konga a 14letého dítěte z Brazílie. Žalobu za zmíněné matky, které se mezitím s dětmi již shledaly, podala Americká unie občanských práv (ACLU), která následně proces vedla jménem všech přistěhovalců.

Americké úřady od května zpřísnily postup vůči migrantům, kteří nelegálně vstoupí do USA. Na dospělé byla uvalena vazba, jejich děti pak úřady až dosud nuceně umísťovaly do internátní péče, což vyvolalo v USA i zahraničí tvrdou kritiku vlády. Odebráno bylo asi 2500 dětí

Prezident Trump minulou středu dekretem spornou praxi rozdělování rodin nelegálních přistěhovalců na americko-mexické hranici zastavil. V internačních zařízeních ale zatím stále zůstává kolem dvou tisíc dětí.

Soudce Sabraw se ve svém případu věnoval i této kontroverzní praxi a rozhodl, že imigrační úřady nesmějí rodiny imigrantů dopadených po nelegálním překročení hranice rozdělovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám