Hlavní obsah

Ropa už znečistila i Mississippi

Ropa, která stále tryská z vrtu na dně Mexického zálivu a jejíž únik se nedaří zastavit, znečistila v neděli pobřeží dalšího amerického státu, jímž je Mississippi. Uvedly to podle CNN tamní úřady s tím, že se na vodě u pobřeží objevily olejové skvrny a dehtové koule.

Článek

"Zasáhlo to naše pobřeží,“ řekl starosta města Pascagoula Robbie Maxwell s tím, že dehtové koule byly vyplaveny na pobřeží v neděli odpoledne. „Bylo to něco, co jsme čekali. Doufali jsme a modlili se, aby nás to mohlo minout, ale nyní nás to zasáhlo. Dobrou zprávou je, že jsme se posledních pět šest týdnů na to připravovali a víme, co dělat,“ dodal ještě.

Koule byly vyplaveny na čtyřech různých místech, ovšem postižená oblast je malá a žádná pláž zatím nemusela být uzavřena.

Společnost British Petroleum (BP) se od výbuchu metanu z 20. dubna marně snaží zastavit únik z podmořského vrtu Macondo v hloubce 1500 metrů. Těžařská firma se kvůli tomu stala terčem útoků a její akcie prudce klesají. V pátek klesly na nejnižší hodnotu za 14 let, na 298 pencí.

Krátce předtím BP uvedla, že náklady spojené s katastrofou už vzrostly na 2,35 miliardy dolarů. V neděli se ale americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron shodli, že firma by měla zůstat stabilní, uvedla BBC.

Cílem udržení firmy také je, aby mohla zaplatit odstranění všech škod, částka bude několikanásobně vyšší. Dvacet miliard slíbila dát do fondu na odškodnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám