Hlavní obsah

Romové se z Kanady vracejí zpět do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Do Kanady přišli za lepším životem, nyní dávají najevo, že se jim tato vidina rozplynula kvůli údajným byrokratickým překážkám. A tak se Romové vracejí zpátky do Evropy, včetně České republiky, informovala ve čtvrtek agentura AFP.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Jako na typický poukazuje agentura na případ 50letého Ladislava Bledého, který v Kanadě požádal o azyl loni v červenci. Po patnácti měsících čekání na posouzení přistěhovaleckými úřady svoji žádost stáhl a vrací se do Česka.

„Přišel jsem do Kanady společně se ženou a třemi dětmi za lepším životem. Čekali jsme tady 15 měsíců, ale nic se nestalo, a není žádná záruka, že náš případ v blízké budoucnosti posoudí,“ řekl Bledý prostřednictvím tlumočníka.

V Kanadě žije na 30 000 Romů, z toho 15 000 v Torontu. V současnosti jich 8000 čeká na vyřízení jejich žádosti o azyl. Nejvíce z nich – 4000 - přišlo z Maďarska, dále z České republiky (1300) a Slovenska (500). Zbytek dorazil z Rumunska a několika dalších zemí.

Kanada se bránila vízovou povinností

Poté, co Kanada zažila masivní příliv Romů, zavedla loni v červenci pro občany ČR vízovou povinnost. AFP upozornila, že podobný krok uplatnila vůči Mexiku. Před zavedením víz Ottawa vyřizovala kladně 80 procent podaných žádostí, pak toto číslo strmě spadlo dolů.

„Vysoké procento romských žadatelů o azyl svoji žádost stahuje a vrací se domů,“ potvrdil právník přistěhovalců Max Berger. Podle něj se tak v případě Romů z Česka stalo ve 250 případech. Berger naznačil, že by za tím mohly být i politické vlivy. Proti tomu se za vládu, která tvrdí, že je zneužíván její systém, ohradil ministr pro přistěhovalectví Jason Kenney. Navíc už kdysi řekl: „Těžko se mi věří, že Česká republika je ostrovem perzekuce v Evropě.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám