Hlavní obsah

Režisér Roman Polanski nezíská zpět členství v americké filmové akademii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Roman Polanski nezíská zpět členství v americké Akademii filmových umění a věd, která organizuje a uděluje Oscary. Francouzsko-polský režisér byl z americké filmové akademie vyloučen před dvěma lety během globální kampaně proti sexuálnímu obtěžování MeToo. Vyloučení napadl v lednu 2019 u soudu, který v úterý rozhodl v jeho neprospěch. S odvoláním na místní média o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Jean-Paul Pelissier/Files , Reuters

Roman Polanski

Článek

Polanski byl v USA usvědčen ze sexu s nezletilou v roce 1977. Uzavřel s prokuraturou dohodu, na jejímž základě si měl odsedět 90 dní. V cele však strávil 42 dní, načež utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře a dospěje k přísnějšímu verdiktu, protože dívka byla pod vlivem drog. Případ nebyl stále uzavřen, protože soudce v USA požadoval přítomnost Polanského v zemi.  [celá zpráva]

V USA je považován za uprchlého, Polsko koncem roku 2016 odmítlo Polanského do Spojených států vydat.

Polsko Polanského do USA nevydá, potvrdil nejvyšší soud

Evropa

Z americké filmové akademie byl vyloučen v květnu 2018 spolu s komikem Billem Cosbym, který se stal první celebritou odsouzenou za znásilnění od propuknutí kampaně MeToo.

Oscarová akademie vyloučila ze svých řad komika Cosbyho a režiséra Polanského

Kultura

Režisér filmů Čínská čtvrt či Hořký měsíc tvrdí, že mu akademie upřela řádný proces. Vyloučen byl na základě nového kodexu chování, který reagoval na obvinění ze sexuálních přečinů, jichž se měli dopustit desítky mužů z filmové branže. Nejznámější je případ producenta Harveye Wensteina.

Soud poslal producenta Weinsteina na 23 let do vězení

Amerika

Soudkyně Mary Strobelová v rozhodnutí soudu uvedla, že Polanski „dostal příležitost předložit akademii jakékoli důkazy, které pokládá za relevantní”. Ty obsahovaly vedle obsáhlého vyjádření režisérova právního zástupce i prohlášení natočené na videozáznam.

Strobelová došla k závěru, že akademie Polanského vyloučila právem, umožnila mu řádný proces a o vyloučení ho řádně informovala.

Sedmaosmdesátiletý Polanski žije střídavě ve Francii a v Polsku. V roce 2003 dostal Oskara za režii filmu Pianista, který líčí osudy židovského hudebníka Wladyslawa Szpilmana v nacisty okupované Varšavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám