Hlavní obsah

Republikáni průzkumům nevěří, podle nich vyhraje McCain

WASHINGTON

Už několik týdnů favorizují předvolební průzkumy ve Spojených státech demokratického kandidáta Baracka Obamu jako vítěze prezidentských voleb. Příznivci republikána Johna McCaina ale průzkumy ignorují a věří v triumf jejich kandidáta.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Republikáni stále věří, že jejich kandidát John McCain při volbě prezidenta USA uspěje.

Článek

"Volebním průzkumům nevěřím," citovala agentura Reuters voličku republikánů, učitelku Pam Hemingerovou. Další McCainův příznivec Jan Ogle s ní souhlasí: "Průzkumy mě vůbec nezajímají. Snaží se jen ovlivnit emoce voličů." Mnozí konzervativci tvrdí, že liberálně orientovaná média, která volební průzkumy zveřejňují, nevěnují republikánům dostatek pozornosti a vyzdvihují politiku demokratů.

"Průzkumy se snaží odradit naše voliče od hlasování," míní republikánský kandidát do Senátu Jim Gilmore. "To však nesmíme dopustit," dodává.

Podle serveru Real Clear Politics vede Obama v národních průzkumech před McCainem v průměru o 6,8 procentních bodů. Tábor republikánů však tvrdí, že ztrátu stahuje, a McCain nedává najevo pochyby o svém vítězství. "Experti nás odepsali stejně jako mnohokrát předtím. Bůh jim žehnej. Ztrácíme sice pár bodů, ale chystáme comeback," prohlásil nedávno republikánský kandidát.

Někteří McCainovi příznivci se za něho modlí. Důchodkyně Genevieve Godlewskyová prozradila při kampani v Pensylvánii, že se modlí sedmkrát denně, aby zabránila Obamovu vítězství. Demokratický kandidát podle ní promění Ameriku v marxistický stát. "Strašně se toho obávám. Nechci, aby se z nás stali otroci," říká.

Volebním průzkumům však příliš nevěří ani Obama. "Průzkumy se nezabývám," řekl nedávno před jedním ze svých vystoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám