Hlavní obsah

Referendum na Falklandách: Ostrované rozhodnou, jestli zůstanou s Británií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stanley

Obyvatelé Falklandských ostrovů v neděli a pondělí v referendu rozhodují, jestli chtějí zůstat britským zámořským územím. Očekává se, že drtivá většina bude hlasovat pro. Argentina, která si na ostrovy dělá nárok, ale dopředu oznámila, že v takovém případě výsledek hlasování neuzná. Obě země vedly o Falklandy v roce 1982 válku.

Foto: Paul Byrne, ČTK/AP

Obyvatelé Falklandských ostrovů v referendu nejspíš odhlasují, že chtějí zůstat britským zámořským územím.

Článek

Referendum bylo vyhlášené jako odpověď na pokračující nároky Buenos Aires na nadvládu nad ostrovy a také kvůli ekonomickým omezením, která Argentina proti Falklandám zavedla.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová se kvůli ostrovům opakovaně střetla s britským premiérem Davidem Cameronem. Ten ale začátkem ledna odmítl jakákoli jednání právě s odkazem na referendum. Londýn zároveň prohlásil, že udělá všechno pro to, aby zájmy ostrovanů ochránil. [celá zpráva]

Za nynějším sporem o Falklandy patrně stojí ropa, která byla u Falkland objevena. Britské firmy by tam chtěly začít s těžbou, která by už tak dost prosperující Falklandy patrně učinila ještě bohatším územím.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Vztahy mezi oběma státy v posledních měsících spadly na nejhorší úroveň od války v 80. letech, kdy britská armáda po 74 dnech argentinské vojáky z ostrovů vytlačila.

Falklandy, kterým Argentina říká Malvíny, jsou souostrovím v Atlantickém oceánu, zhruba 770 kilometrů severovýchodně od Ohňové země. Žije tam zhruba 2500 lidí, z toho k referendu se jich zaregistrovalo asi 1650.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám