Hlavní obsah

Pumový atentát na kolumbijskou vojenskou základnu si vyžádal 36 zraněných

Bogotá

Nejméně 36 zraněných si vyžádal úterní výbuch bomby nastražené v automobilu na vojenské základně v kolumbijském pohraničním městě Cúcuta. Informovala o tom v noci na středu agentura Reuters s odvoláním na kolumbijské vojenské zdroje, podle nichž jsou mezi zraněnými členové armády i civilisté. Tři z nich jsou v kritickém stavu.

Foto: Reuters

Kolumbijská armáda v boji proti rebelům

Článek

Na fotografiích a videonahrávkách zveřejněných na sociálních sítích bylo po explozi vidět zničené bílé vozidlo v plamenech.

Město Cúcuta leží na severovýchodě země poblíž hranice s Venezuelou a má 700 000 obyvatel.

Kolumbijská armáda podepsala v roce 2016 mírovou dohodu s povstalci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), nadále ale pokračuje v boji proti rebelům z Vojska národního osvobození (ELN), zločineckým gangům a bývalým členům FARC, kteří mírovou dohodu odmítli.

K útoku v departementu Norte de Santander se zatím žádná ozbrojená skupina nepřihlásila. Kolumbijský ministr obrany Diego Molano uvedl, že za násilným činem pravděpodobně stojí Vojsko národního osvobození, nevyloučil ale ani zapojení bývalých členů FARC.

Kolumbijci schválili dohodu s FARC, po víc než půl století skončí občanská válka

Amerika

Z březnové exploze bomby v automobilu s více než 40 zraněnými kolumbijská vláda obvinila někdejší příslušníky FARC. V roce 2019 výbuch bomby, kterou povstalci ELN umístili v autě na policejní akademii v metropoli Bogotě, zabil 22 lidí a zmařil začínající rozhovory mezi touto skupinou a kolumbijskou vládou.

Reklama

Výběr článků

Načítám