Hlavní obsah

Průlom na Kubě: vláda podepíše úmluvu OSN o lidských právech

ČTK, aš, Novinky, Voice Of America, BBC, USA Today, AFP
HAVANA

Kuba se stane signatářem dvou významných úmluv OSN, které se týkají občanských a politických práv i práv v ekonomice a kultuře, oznámil v pondělí při Dni lidských práv ministr zahraničí Felipe Perez Roque. Od příštího roku také vláda umožní zástupcům OSN kontrolovat dodržování lidských práv na "Ostrově svobody."

Článek

Zpráva o záměru podepsat dva z ustavujících protokolů Všeobecné deklarace lidských práv OSN přišla poté, co příznivci vlády v pondělí napadli shromáždění disidentů, kteří si připomínali mezinárodní den lidských práv.

Kubánská vláda by měla svůj podpis k listině připojit v prvním čtvrtletí příštího roku. První inspektoři OSN by tak mohli provést inspekci dodržování lidských práv v zemi už v roce 2009.

Právně závazné dokumenty mají lidem zajistit základní lidská a politická práva i ekonomické, sociální a kulturní svobody. Pro Kubánce by podpis znamenal mimo jiné zavedení svobody projevu a shromažďování a právo na cestování do zahraničí.

Komunistický stát, kde je porušování lidských práv téměř na denním pořádku, svůj podpis doposud k žádnému podobnému dokumentu nepřipojil.

Rada pro lidská práva, jejíž představitelé budou moci kontrolovat na Kubě od příštího roku dodržování lidských práv, nahradila Komisi OSN pro lidská práva, kterou Kuba označovala za orgán pod vlivem USA.

Chceme plně spolupracovat s OSN,prohlásil ministr

„Toto rozhodnutí odráží naše přání plné spolupráce s OSN na základě respektování naší národní suverenity a práva kubánského lidu na sebeurčení,“ prohlásil kubánský ministr zahraničí na tiskové konferenci v Havaně.

Pérez Roque však dodal, že pokud bude otázka lidských práv "znovu zpolitizována", Kuba to bude vnímat jako nátlak na to, aby se vrátila ke svému původnímu postoji.

Západní diplomaté v Havaně vnímají Roqueho oznámení jako důležitý první krok. Nyní podle nich zůstává otázkou, zda podpis dokumentů OSN skutečně přijde.

Zmařený protest

Nicméně v téže chvíli jen o několik ulic dál zmařili přívrženci vlády pokus disidentů uspořádat pochod na podporu lidských práv. Zprávy o zraněných však nejsou. Zastánci lidských práv se pokoušeli protestovat v parku Vedado podobně jako v předchozích letech 10. prosince.

Sešlo se jich tam jen 14 a byli napadeni provládní skupinou asi stovky lidí, kterou vedli muži s vysílačkami. Stovka lidí na ně křičela "zrádci" a "žoldáci" a skandovali "Fidel, Fidel, Fidel". Když se skupina pokusila aktivisty napadnout, mladí lidé v čele je vyzvali: "Klid, soudruzi, klid, Nebít.Nemlátit. To je to co chtějí".

Podle příslušníků opozice také policie ještě před akcí zatkla nejméně pět klíčových organizátorů včetně Darsiho Ferrea a jeho ženy a odvezla je v neoznačených autech protestu ve zjevné snaze zabránit jejímu konání.

Kuba

Kuba (hlavní město Havana) je ostrovní stát v Karibiku, je největším ostrovem souostroví Velké Antily. Před rokem 1492 Kubu obývaly indiánské kmeny. V roce 1492 Kubu objevil Kryštof Kolumbus, v roce 1511 se Kuba stala španělskou kolonií. V roce 1902 vznikl stát Kuba, Spojeným státům zůstala v pronájmu základna Guantánamo na východě ostrova.

V roce 1933 se k moci dostal generál Fulgencio Batista y Zaldívar. V roce 1956 vypukla Kubánská revoluce, která skončila roku 1959 vítězstvím revolucionářů vedených Che Guevarou a Fidelem Castrem.

Po znárodnění amerických firem na Kubě v roce 1960 vyhlásily USA v říjnu téhož roku embargo na vývoz amerických výrobků na Kubu. Definitivní rozkol mezi Kubou a USA nastal po neúspěšném vylodění Kubánců z exilu podporovaných CIA v Zátoce sviní v dubnu 1961.

Poté, co v roce 1962 USA zjistily, že Kubánci staví na ostrově odpalovací rampy pro sovětské rakety, vyhlásily námořní blokádu Kuby. Dohodou mezi USA a SSSR byla na konci října zažehnána hrozící jaderná krize.

Socialistický režim se na ostrově udržel i po celosvětovém pádu komunismu v roce 1989.

Kuba chce také vypovědět deset Španělek, které v Havaně zadržela kvůli tomu, že se v neděli zúčastnily demonstrace manželek kubánských politických vězňů. Jde o aktivistky nacionalistické pravicové strany Demokratická konvergence Katalánska. Španělkám kubánské imigrační úřady sebraly pasy a přiměly je zůstat v jejich hotelech.

Reklama

Výběr článků

Načítám