Hlavní obsah

Při hladových bouřích ve Venezuele zabili tři demonstranty

– Caracas

Tři lidé zahynuli minulý týden při hladových bouřích ve Venezuele, uvedla v úterý nevládní organizace Provea. Podle agentury Reuters byly všechny oběti zastřeleny pořádkovými jednotkami, které potlačovaly protesty. Lidé v zemi demonstrují, protože se jim nedostává potravin a léků. Také rabují obchody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hladoví Venezuelané vyrabovali pekařství v CaracasuVideo: Duni Bakery, Reuters

 
Článek

Prokuratura vyšetřuje sobotní smrt jednadvacetiletého muže ve státě Sucre na východě země. Stejně starý Venezuelan byl zabit ve čtvrtek v Caracasu a minulé pondělí zemřela na západě země ve státě Tachira při protestech dvaačtyřicetiletá žena. Dva policisté byli kvůli tomu podle prokuratury zatčeni.

Na mnoha místech v zemi skupiny lidí rabují obchody. Minulý týden vláda oznámila, že základní potraviny, nakoupené vládou v zahraničí, budou distribuovány zvláštními místními výbory. V nich jsou ale stoupenci socialistického prezidenta a opozice se proto obává, potraviny dostanou jen přívrženci vlády. [celá zpráva]

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Obyvatel chudinské čtvrti Caracasu Petara se při rabování snaží získat z rozbitého mrazáku maso.

Venezuelané se snaží získat jídlo a další zboží i přes internet. „Mám plenky, vyměním je za těstoviny”, „Potřebuji mléko za jakoukoli cenu, už nemám mléko pro své dítě” či „Vyměním šampus za mouku” - takové a podobné inzeráty se ve Venezuele nyní objevují na sociálních sítích.

Vraždy a únosy

Problémem je také rostoucí násilí a únosy kvůli výkupnému. Mnozí unesení jsou ale zabiti jako 55letý Rubén Darío, napsal list The Washington Post. Ne každý může zaplatit výkupné a cena lidského života, jak poznamenává list, je v zemi nízká.

Loni země zaznamenala 28 000 vražd, z toho 5250 v hlavním městě Caracasu, které se stalo nejnásilnější metropolí na světě.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Obyvateé Caracasu čekají ve frontě na jídlo

Inflace v zemi činí 700 procent a ekonomika se loni propadla o deset procent.

Venezuelské hospodářství je závislé na vývozu ropy, která se ale loni dostala na dlouholeté minimum a se současnými zhruba 39 dolary za barel to nestačí na dovoz všeho potřebného, když těžba klesá.

Prezident odmítá referendum o svém odchodu

Opozice i ekonomové viní z katastrofální ekonomické situace, v níž se tato země s největšími prokázanými zásobami ropy již několik let nachází, socialistickou vládu. Podle prezidenta Nicoláse Madura ale současnou krizi zosnovali bohatí podnikatelé a opozice podporovaná Západem, aby ho svrhli z úřadu.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Kravvé skvrny po přestřelce u samoobsluhy státního řetězce Mercal v Caracasu

Koalice protivládních stran má od ledna po 17 letech poprvé většinu v parlamentu, ústavní soud ale straní vládě a blokuje parlament. Prezidentovi oponenti se snaží o vypsání referenda o odvolání hlavy státu, k čemuž shromáždili v první fázi na dva milióny podpisů. I když komise uvedla, že 600 000 nesplnilo požadavky, požadovaných 200 000 bylo překročeno. Až ve druhém kroku je potřeba 3,9 miliónu podpisů pro vypsání referenda.

Pokud se plebiscit bude konat až po 10. lednu 2017 a Maduro bude odvolán, nahradí ho do konce jeho mandátu v roce 2019 viceprezident Aristóbulo Istúriz. Stihne-li se plebiscit dříve, musí se konat nové prezidentské volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám