Hlavní obsah

Přes milión lidí demonstrovalo za práva žen a proti Trumpovi v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Celkově se v sobotu sešlo více než milión lidí ve Washingtonu, Los Angeles a dalších amerických městech na manifestacích za práva žen, kde se protestovalo proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Přišly také zpěvačky Madonna a Cher nebo herečky Julia Robertsová a Scarlett Johanssonová. V americké metropoli Washingtonu místní úřady odhadly účast na více než půl miliónu, podobně i v Los Angeles.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Hollywoodská hvězda Scarlett Johanssonová v průvodu

Článek

Na rozdíl od násilných protestů v době páteční Trumpovy inaugurace nebyl při sobotních poklidných demonstracích nikdo zatčen, napsala dnes agentura AP.

Největší manifestace se konala ve Washingtonu, kam přijelo více než 500 000 účastníků. Pochod provázely zmatky, pořadatelé ho v jednu chvíli zrušily, ale davy stejně spontánně pochodovaly různými ulicemi. Městská doprava se ocitla na pokraji svých možností.

Spekuluje se, že shromáždění předčilo davy, které se shromáždily na páteční Trumpově inauguraci.

New York, Londýn, Sydney, Praha

V Los Angeles takzvaný sesterský pochod přitáhl půl miliónu, podle některých odhadů citovaných agenturou Reuters až 750 000 demonstrantů. Statisíce žen zaplnily také ulice Chicaga, New Yorku a Bostonu.

Velké demonstrace konaly i v Evropě, Asii a Austrálii. Menší akce proběhla na pražském Václavském náměstí pod heslem Láska zvítězí nad nenávistí (Love Trumps Hate). Sešlo se tam asi jen 200 lidí.

Trump rozhořčil množství liberálních Američanů ponižujícími poznámkami na adresu žen, Mexičanů či muslimů. Agentura AP uvedla, že Washington zažil v sobotu jednu z největších demonstrací ve svých dějinách. Pam Foysterová, která na protestní akci přijela z Colorada, řekla, že sobotní atmosféra ve Washingtonu jí připomněla protesty z 60. let proti válce ve Vietnamu.

Spousta celebrit

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Protestů se zúčastnila také Madonna.

Mezi známými osobnostmi, které se zúčastnily sobotního pochodu ve Washingtonu, nechyběly zpěvačky Madonna a Cher, herečky Julia Robertsová a Scarlett Johanssonová či bývalý ministr zahraničí John Kerry. V New Yorku byly na demonstraci vidět například herečky Helen Mirrenová a Whoopi Goldbergová, v Los Angeles zase Jane Fondová.

„Pochodujeme tady dnes za morální jádro tohoto národa, proti kterému náš nový prezident vede válku. Naše důstojnost, náš charakter, naše práva jsou terčem útoků a nenávist se včera ujala moci. Ale prezident není Amerika... My jsme Amerika,” řekla shromážděným zástupům ve Washingtonu herečka America Ferreraová.

Trump, který s oblibou komentuje dění na twitteru, se k masovým protestním akcím ve svůj první den v úřadu nevyjádřil, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám