Hlavní obsah

Přepočítání hlasů na vítězství Madura nic nezmění, uvedla venezuelská komise

Venezuelská volební komise ohlásila, že přepočítání hlasů z prezidentských voleb nijak neovlivní vítězství Nicoláse Madura. Jeho vyzyvatel, opoziční vůdce Henrique Capriles, přitom vkládal do přepočítání velké naděje. Šéfka volební komise Sandra Oblitasová je ale zchladila s tím, že výsledek hlasování je nezvratný, uvedla BBC.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Nicolás Maduro se raduje z vítězství ve volbách.

Článek

Venezuelská Národní volební rada tento týden oznámila, že přepočítá 46 procent hlasů odevzdaných v nedělních volbách. Částečně tak ustoupila nátlaku Caprilese, který požadoval přepočítání všech hlasů. Celá operace by měla trvat asi měsíc.

"Naším cílem je ověřit, jestli systém fungoval. Nechceme, aby se to změnilo v nějaké veřejné napadání výsledků," uvedla Oblitasová. "Je to stejné jako kdykoli v minulosti. Když Národní volební rada oznámí výsledky, znamená to, že jsou nezvratné," dodala s tím, že by tedy neměla existovat žádná "falešná očekávání". Zvrátit výsledek hlasování by podle ní mohl pouze nejvyšší soud.

Nicolás Maduro v prezidentských volbách zvítězil o pouhých 267 000 z celkového počtu 14,9 milionu odevzdaných hlasů. Tato čísla nezahrnují více než 100 000 hlasů ze zahraničí, přičemž při volbách loni v říjnu 90 procent Venezuelanů v zahraničí hlasovalo pro opozičního vůdce Caprilese. Tehdy ještě kandidoval proti Hugovi Chávezovi.

Reklama

Související články

Venezuela volí Chávezova nástupce

Ve Venezuele v neděli začaly prezidentské volby, při nichž téměř 19 miliónů voličů má příležitost zvolit nástupce nedávno zesnulého prezidenta Huga Cháveze....

Výběr článků

Načítám