Hlavní obsah

Požáry v Kalifornii se nedaří uhasit. Už 40 mrtvých a sto tisíc evakuovaných

Již 40 lidí zahynulo při lesních požárech na severu Kalifornie. Ohně tam hoří od minulého víkendu a evakuováno kvůli nim bylo už 100 000 osob. Pohřešovány jsou stovky lidí, které jako nezvěstné většinou nahlásili jejich příbuzní či přátelé.

Foto: ČTK/AP

Hasiči v kalifornské Sonomě

Článek

Úřady věří, že většina lidí o sobě pouze nedala vědět, ale je v pořádku. Předpokládá se nicméně, že počet mrtvých ještě stoupne, napsala agentura Reuters.

V sobotu bylo hlášeno obětí 35, od té doby úřady potvrdily dalších pět mrtvých. Bilance požárů roste, jak záchranáři prohledávají trosky sežehnutých domů.

Foto: Reuters

Hasiči v současné době bojují s 16 velkými požáry v oblasti severně od San Franciska. Nejhůře postižen je okres Sonoma, který registruje 22 obětí a nadále také asi 220 nezvěstných. Během soboty muselo být evakuováno 3000 lidí z města Santa Rosa a z nedalekého města Sonoma dalších 250. V Santa Rose srovnaly plameny se zemí celé čtvrti.

V malebném městečku Calistoga, které se nachází v údolí Napa a kam turisté jezdí za ochutnávkami vína a horkými prameny, bylo evakuováno všech 5000 obyvatel. Městečko, kterému podle všeho hrozila zkáza, zachránil fakt, že silný vítr se na poslední chvíli obrátil a začal vát směrem od města. Starosta Chris Canning však varoval, že Calistoga ještě nemá vyhráno, protože vítr se zase může otočit nepříznivým směrem.

Foto: ČTK/AP

S plameny bojuje přes 10 000 hasičů, jimž na některých místech pomáhají i vězni pod dohledem vězeňských dozorců. Vězni například hloubí příkopy, které mají zabránit postupu ohně. V pátek zaznamenaly hasicí čety první větší úspěchy a počet požárů se snížil, sušší počasí a rychle se měnící vichry ale práci hasičů v sobotu znovu zkomplikovaly. Mluvčí kalifornských hasičů Antonio Negrete již dříve odhadl, že by požáry mohly být pod kontrolou do 20. října, ale nynější větrné počasí může dobu likvidace požárů prodloužit.

Reklama

Výběr článků

Načítám