Hlavní obsah

Požár, který pustošil Yosemitský park, zavinil neopatrný lovec

Ničivý požár v americké Kalifornii, který sežehl 960 čtverečních kilometrů v oblasti Yosemitského národního parku, založil lovec, který si v divočině rozdělal oheň, jenž se vymkl jeho kontrole. S odvoláním na americké úřady o tom ve čtvrtek informoval server BBC.

Foto: Reuters

Požár zatím ještě neohrožuje nejoblíbenější lokality v Yosemitském národním parku. Pomalu se tam ale blíží.

Článek

Lovcovo jméno nebylo zveřejněno, ví se ale, že nebyl zatčen. Vyšetřování dál probíhá. Zástupci americké Správy lesů zároveň odmítli spekulace, že by oheň způsobili pěstitelé marihuany.

Požár vypukl 17. srpna poblíž Yosemitského národního parku a v současnosti je z 80 procent pod kontrolou. Bývá označován za čtvrtý nejrozsáhlejší v dějinách Kalifornie - přinejmenším od roku 1932, kdy se začaly vést písemné záznamy. Oheň nyní zpustošil oblast, která je podle agentury Reuters větší, než rozloha amerického města Dallas.

Foto: ČTK/AP

Hasiči hlídají kontrolovaný požár u Yosemitského parku.

Ve slavném yosemitském parku strávil požár zhruba 267 kilometrů čtverečních, tedy jen malou část, a to v málo navštěvované lesní části. Podstatná část národního parku tak zůstala otevřena pro turisty.

Předběžné vyšetřovací verze počítaly s tím, že požár mohl vzniknout v pěstírně marihuany, anebo jej mohl roznítit blesk, což nakonec úřady vyloučily.

S plameny, které zničily přes 110 domů a chat, stále bojuje více než 4300 hasičů. Úplné uhašení požáru úřady neočekávají dřív než 20. září. Živel si ale nevyžádal žádné vážnější zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám