Hlavní obsah

Potraty se provádějí na ženách, které nejsou těhotné, prohlásil kongresman

Novinky, rei
Jefferson City

Todd Akin, jenž kandiduje do Senátu amerického státu Missouri a v srpnu nechvalně proslul výrokem o „legitimním znásilnění“, po němž ženy neotěhotní, protože dokáží své tělo „uzavřít“, má na kontě už jedno kontroverzní prohlášení z minulosti. V úterý o tom informoval server Slate, jehož redakce zjistila, že Akin v roce 2008 prohlásil, že v USA často podstupují potrat ženy, které ani nejsou těhotné.

Podle amerického kongresmana chodí na potraty i ženy, které nejsou těhotné

 
Článek

Odpůrce potratů Akin tehdy při svém vystoupení na půdě Sněmovny reprezentantů hovořil o lékařích provádějících potraty. Označil je za teroristy.

„Není velkým překvapením, že bojujeme s teroristy, protože jsou tak zásadně protiameričtí. I naše kultura má ale svoje teroristy nazývané zastánci potratů. Dobrou zprávou je, že ve válce s nimi vítězíme, protože se nenajde dost nelítostných lékařů. Těch, kteří potraty provádějí, je nedostatek - kdo by chtěl být na konci hierarchie v lékařské profesi?“ prohlásil Akin.

„A kde tahle lékařská spodina pracuje?" pokračoval. "V místech, která jsou spíš dírami. A tuto kulturu smrti doprovázejí další porušení zákona: nedostatečná hygienická opatření, provádění potratů na ženách, které vlastně nejsou těhotné, daňové podvody a všechny tyhle věci, zneužívání anestetik, takže lidé umírají, anebo skoro umírají.“

Server Huffington Post poznamenal, že navzdory rozporuplným výrokům má republikán Akin velké šance v senátních volbách příští měsíc uspět. Průzkumy mu nad demokratkou Claire McCaskillovou přisuzují jednoprocentní náskok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám