Hlavní obsah

Postřelená kongresmanka přijela podpořit svého muže při letu do vesmíru

– Houston • Aktualizováno

Demokratická kongresmanka Gabrielle Giffordsová, kterou v lednu těžce zranil střelec během jejího mítinku v Tucsonu, se ve středu přemístila z Texasu na Floridu. Na Mysu Canaveral chce osobně podpořit svého muže, který bude velet posádce, jež se v pátek v raketoplánu Endeavour vydá na jeho poslední cestu do vesmíru.

Článek

Americké televize odvysílaly vůbec první záběry Giffordsové od střelby v Tucsonu 8. ledna, která si vyžádala šest mrtvých a třináct zraněných. Kongresmanka na nich s pomocí sestry sama nastupuje po schodech do letadla NASA, které ji dopravilo na Floridu.

Ze záběrů pořízených z dáli je patrné, že kongresmanka, kterou střelec zasáhl zblízka do hlavy, používá pravou část těla v omezeném rozsahu.

Ošetřovatelé si ovšem dosavadní rekonvalescenci čtyřicetileté političky pochvalují, patří podle nich mezi pět procent nejrychleji se uzdravujících pacientů s podobným poraněním mozku.

Giffordsové lékaři v houstonské nemocnici už v pondělí potvrdili, že kongresmanka chce vidět poslední vzlétnutí Endeavouru k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jehož posádce velí její manžel Mark Kelly. Svolení k cestě jí ale dali až v úterý. Kromě Giffordsové bude na místě i prezident Barack Obama s rodinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám