Hlavní obsah

Policistce, která si spletla byty a zabila souseda, hrozí v USA 99 let za vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Soud v texaském Dallasu uznal v úterý vinnou z vraždy bývalou policistku, která loni zastřelila svého souseda Bothama Jeana v jeho vlastním bytě. Mylně se totiž domnívala, že byt je její a Jean je zloděj. Incident, který pachatelka i její obhájci označili za tragické nedorozumění, soud označil za vraždu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policistku, která si spletla byty a zabila souseda, uznali vinnou z vraždyVideo: Reuters

 
Článek

Případ vyvolal podle agentury AP rozruch v celém Texasu nejen kvůli neobvyklým okolnostem, ale i proto, že jednatřicetiletá bývalá policistka je běloška a její obětí byl černoch.

Guygerová se 6. září 2018 vracela domů po 13,5 hodiny dlouhé směně a zaparkovala své auto v garáži ve čtvrtém patře místo ve třetím, kde bydlela a vydala se do bytu, který byl na témže patře. Překvapilo ji, že dveře bytu, který považovala za svůj, nejsou zamčené. Když vstoupila dovnitř, zvedl se nájemník bytu, 26letý účetní Botham Jean se zmrzlinou v ruce. Guygerová, která byla ještě v uniformě, tasila zbraň a na místě ho zastřelila dvěma ranami, Trajektorie střely ukázala, že byl zastřelen ve chvíli, kdy teprve vstával z gauče.

Po střelbě zavolala na tísňovou linku a v panice téměř dvacetkrát opakovala, že si spletla byty.

Policistka v Dallasu zabila souseda, když omylem vešla do jeho bytu

Zahraniční

Minulý týden uvedla, že byla vystrašená, protože viděla, jak v bytě, který považovala za svůj, proti ní kráčel muž a křičel. „Nikdy jsem nechtěla připravit o život nevinného. Tolik toho lituju. Nešlo o nenávist (k černochům), byla jsem  vystrašená,” vypověděla.

Soud však její vysvětlení nepřijal, protože byt Bothama Jeana byl podle něj dostatečně odlišný od jejího, aby byla záměna nemožná, i když obhajoba přivedla jiné nájemce, kteří také zaparkovali v nesprávném patře a spletli si byty. Jakmile nabyla přesvědčení, že její byt je neoprávněně odemčen, měla podle soudu zavolat posily. To Guygerovou nenapadlo.

U policie sloužila čtyři roky a po střelbě byla vyhozena. Není však ve vazbě, po složení kauce 300 000 dolarů byla propuštěna na svobodu.

Porota rozhodovala, zda šlo o vraždu nebo o zabití. O výši trestu soud rozhodne později. Podle texaského trestního práva může být pachatelka odsouzena za vraždu až na 99 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám