Hlavní obsah

Policie proti demonstrantům použila na Haiti slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Tisíce lidí na Haiti v pátek vyšly do ulic na protest proti prezidentovi Jovenelu Moiseovi. Demonstranti vyrabovali několik obchodů a policejní stanici v hlavním městě Port-au-Prince. Bezpečnostní složky dav rozháněly slzným plynem a střelbou ostrými náboji. V sobotu o tom informovala stanice BBC.

Foto: Andres Martinez Casares, Reuters

Demonstrace na Haiti

Článek

Několik týdnů trvající protesty na Haiti propukly v důsledku rostoucích cen potravin a paliva a obvinění z korupce, kterým čelí tamní vláda. Prezident tento týden odvolal svou účast na zasedání Valného shromáždění OSN ve snaze situaci uklidnit.

Přesto se ale Moiseovi nepodařilo ve středečním projevu k národu násilí v této chudé zemi zastavit. V uplynulých dnech na Haiti při nepokojích podle BBC přišli čtyři lidé o život. Tento týden na demonstranty střílel i senátor.

Senátor střílel před parlamentem na Haiti

Amerika

Nejnovější protesty patřily k těm nejnásilnějším. Lidé vyrabovali policejní stanici v chudinské čtvrti hlavního města, z místa podle BBC ukradli kromě nábytku i kovovou střechu.

„Lidé si berou cokoliv, s čím si mohou postavit domy, protože už je unavuje moknout vždy, když prší,” uvedl jeden z demonstrantů Steven Edgard v rozhovoru s agenturou AFP.

V bohatších čtvrtích byly vyrabovány obchody a bankomaty a jeden dům se stal terčem žhářského útoku.

Dříve Moise odmítl výzvy k rezignaci s tím, že zemi nepřenechá „ozbrojeným gangům a drogovým dealerům”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám