Hlavní obsah

Pokud Kanada zavede víza, Praha by mohla zvážit odvetu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pokud by Kanada znovu zavedla víza pro české občany, Praha by mohla reagovat zavedením víz pro kanadské držitele služebních a diplomatických pasů. Informovala o tom ve středu ČTK. Podle Lidových novin obnoví Kanada vízovou povinnost od příštího týdne. Ministr zahraničí Jan Kohout uvedl, že Ottawa zatím české vládě o obnovení víz oficiálně nic nesdělila.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr zahraničí Jan Kohout

Článek

Česká republika podle ČTK nemůže reagovat zavedením turistických víz, neboť to neumožňují směrnice EU a zapojení Česka v unijním schengenském prostoru volného pohybu osob.

O vízech pro české občany se v posledních týdnech začalo spekulovat poté, co se znovu zvýšil počet zájemců, hlavně českých Romů, o azyl v Kanadě. Loni v zemi požádalo o azyl 853 lidí a letos jen do dubna dorazilo do země 1077 žadatelů.

Kanadský premiér Stephen Harper už v květnu nepřímo naznačil, že pokud se nepodaří vyřešit problém českých žadatelů o azyl, bude muset jeho země přikročit ke znovuzavedení víz.

Právě příliv žadatelů o azyl před lety vedl k tomu, že Kanada víza v říjnu roku 1997 pro Čechy zavedla. Zrušila je pak v říjnu 2007.

Šéf české diplomacie Kohout bez bližších podrobností potvrdil, že se zkraje týdne sešel s kanadským ministrem pro migraci Jasonem Kenneyem. „Kanadská strana žádné své finální rozhodnutí ČR nesdělila. V případě, že by k zavedení víz došlo, mohu prohlásit, že i na takovou variantu je ČR připravena,“ podotkl.

Reklama

Související články

Čeští Romové opustili letiště v Torontu

Poslední čeští Romové opustili před několika hodinami prostory mezinárodního torontského letiště. Právu to sdělil mluvčí ministerstva zahraničních věcí Jiří...

Výběr článků

Načítám