Hlavní obsah

Počet nemocných po kouření e-cigaret v USA prudce stoupl, mrtvých je už 13

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Počet kuřáků e-cigaret, kteří trpí v USA vážnými plicními problémy, stoupl za týden o skoro tři sta na 825, uvedla Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve čtvrteční zprávě. Mrtvých je už 13. Příčinu plicních potíží a úmrtí se však stále ještě nepodařilo zjistit.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Inhalace elektronické cigarety

Článek

Minulý týden bylo evidováno 530 případů, předminulý „jen” 380. Lékaři už ohlásili nemocné se „záhadnou plicní chorobou” téměř ve 46 státech USA, přičemž v Kalifornii, Oregonu a Kansasu už evidují po dvou mrtvých.

Poslední oběť lékaři ohlásili ve čtvrtek v Oregonu. Tamní úřady proto uvažují o dočasném zákazu prodeje e-cigaret a náplní. „Lidé by měli okamžitě skončit s kouřením elektronických cigaret. Pokud kouříte, ať už konopí, tabák nebo jiné produkty, přestaňte. Pokud ještě nekouříte, nezačínejte,” uvedl pracovník oregonského úřadu pro ochranu veřejného zdraví Dean Sidelinger.

Mnohde už úřady elektronické cigarety nebo některé jejich druhy zakázaly. V úterý guvernér Massachusetts Charlie Baker vydal čtyřměsíční zákaz prodej všech druhů e-cigaret. Ve středu guvernérka Rhode Islandu vydala dočasný zákaz na prodej ochucených náplní.

Odborníci zatím nevědí, zda za obtíže může způsob inhalace nebo nějaká konkrétní substance obsažená v náplních. Zatím se nepotvrdilo, že za problémy je některá z přísad zlepšujících chuť nebo THC, tedy látka známá z konopí, které někteří lidé také inhalují pomocí e-cigaret.

Všichni nemocní však vykazovali podobné příznaky - měli kašel, trpěli dýchavičnosti a únavou a někteří též zvraceli či měli průjem. Podle lékařů zatím nejsou jakékoliv náznaky, že by nemoc mohla být infekční. Velká část nemocných, ale ne všichni, pomocí e-cigaret inhalovala psychoaktivní THC.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Anne Schuchatová z CDC před Kongresem

Lékaři tápou

Zástupce ředitele CDC Anne Schuchatová ve středu při slyšení Kongresu uvedla: „Nemůžeme zatím říci, která látka přesně je spojena se všemi nebo s většinou případů. Může to být, ale nemusí THC nebo nikotin. Mohou to být přísady, nebo látky, které mohou být běžné. Nevíme dost o aerosolu, který při inhalaci vzniká. Rizikový může být samotný proces.“

Dala také najevo frustraci z toho, jak pomalu se postupuje při zjišťování příčin.

Také Schuchatová především varovala, aby se zejména mladí lidé kouření e-cigaret vyhnuli a nezačínali s ním: „Je tu hodně důkazů, že typ výrobků, které máme právě teď na trhu, vyvolává extrémní závislost.“

Vysvětlila i důvod: „Juul a další podobné výrobky využívají sole nikotinu, takže je nikotin (pro tělo) dostupnější. Jsme přesvědčeni, že může přecházet z krve do mozku a mít větší efekt na vývoj mozku.“

Reklama

Výběr článků

Načítám