Hlavní obsah

Po sesuvu půdy v Kolumbii pohřešují dvě stě lidí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medellín

Na dvě stě lidí je pohřešováno po sesuvu půdy v Kolumbii na chudinském severním předměstí Medellínu La Gabriela. Čísla uvedly v noci na pondělí BBC a AFP s odvoláním na kolumbijský Červený kříž. Tělo jedné oběti už bylo vyproštěno.

Článek

"Podle původních informací je pod sesuvem uvězněno 150 až 200 lidí a jsou vedeni jako pohřešovaní," řekl představitel záchranné služby Červeného kříže Cesar Uruena a dodal: "Bylo velký sesuv, který pohřbil přes padesát domů. Soustřeďujeme se na odstraňování trosek, abychom zjistili, jestli tu jsou nějací přeživší.“

Vyhledávají je pomocí cvičených psů. Zpočátku ovšem trosky a půdu odstraňovali jen sousedé holýma rukama.

Foto: Albeiro Lopera , Reuters

Pátrání po obětech sesuvů v Kolumbii

Půda se sesula v neděli ve 14 hodin místního času (20:00 SEČ). Pohyb zeminy smetl desítku třípatrových domů. V každém z nich bylo podle odhadů mezi 15 až 20 osobami.

Medellín je město sevřené v údolí, četné jeho čtvrti se proto rozkládají na okolních prudkých svazích, takže je hodně ohrožen sesuvy. Zemi navíc trápí nejvydatnější deště za posledních 40 let.

Foto: Albeiro Lopera , Reuters

Odklízení trosek po sesuvech v Kolumbii

Podle úřadů za letošek v důsledku dešťů vyvolaných jevem La Niňa zahynulo už 174 lidí a dalších 220 bylo vážně zraněno. Na 1,5 miliónu Kolumbijců utrpělo materiální ztráty. Přírodní pohromy zasáhly nejméně 28 krajů z celkem 32. Většina kolumbijských řek se vylila ze břehů a tisíce Kolumbijců muselo opustit své domovy.

„Tato tragédie nemá precedens v historii,“ řekl kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

Foto: Albeiro Lopera , Reuters

Do pátrání po obětech byly nasazeni i psi.

Stejné problémy má i sousední Venezuela. Týdny trvající lijáky a jimi způsobené záplavy a sesuvy si tam podle nedělních informací vyžádaly nejméně 34 mrtvých, desetitisíce evakuovaných, stovky lidí bez střechy nad hlavou. Stovky rodin musí být evakuovány ze slumu Nueva Tacagua, který leží v kopcovitém terénu na okraji hlavního města Caracasu a je ohrožen sesuvem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám