Hlavní obsah

Pěstitelé marihuany nemohou za požár u Yosemitského parku

– San Francisco

Americkým hasičům se podařilo dostat pod kontrolu 80 procent rozsáhlého požáru u Yosemitského národního parku, který zachvátil území o rozloze takřka 960 kilometrů čtverečních. Úřady stále nevědí, co bylo příčinou požáru, ve středu ale podle agentury Reuters vyloučily, že mohl vzniknout na plantáži marihuany.

Foto: Mike McMillan, ČTK/AP

Hasiči při zásahu v Yosemitském národním parku

Článek

S plameny, které zničily přes 110 budov, stále bojuje více než 4300 hasičů. Úplné uhašení požáru úřady neočekávají dřív než 20. září. Živel si ale nevyžádal žádné vážnější zranění. Mezitím úřady pátrají po příčinách ohně.

„Stále je to předmětem vyšetřování, ale v souvislosti s těmi všemi zprávami v médiích a spekulacemi nám (vyšetřovatelé) řekli, že za tím není plantáž marihuany,” prohlásila mluvčí hasičů Anne Grandyová. Neupřesnila ale, co k takovému závěru vyšetřovatele přivedlo.

Jerry Snyder z tiskového odboru chráněné oblasti Stanislaus National Forest se rovněž nedomnívá, že by za požárem byla pěstírna marihuany. "Je to velmi strmé, suché a nehostinné místo," prohlásil.

Na konci srpna přitom Todd McNeal, velitel hasičů v Twain Harte, prohlásil, že požár byl způsoben lidmi a ne bleskem, jak zní jedna z variant vyšetřování. Dodal tehdy, že za tím může být právě nelegální pěstírna.

Požár, který propukl 17. srpna, ničil zprvu hlavně v oblasti Stanislaus National Forest. Ve slavném yosemitském parku strávil zhruba 267 kilometrů čtverečních, tedy jen malou část. Podstatná část národního parku je tak nadále otevřena pro turisty. [celá zpráva]

Ohrožoval i zdroj pitné vody pro San Francisco.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám