Hlavní obsah

Pentagon otestoval novou taktiku ničení raket

– Washington

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že v pondělí úspěšně otestovalo novou taktiku ničení raket mířících na americká města. Místo jediné antirakety se použila salva, v daném případě byly použity dvě rakety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pentagon úspěšně otestoval protiraketový systémVideo: AP

 
Článek

Test byl uskutečněn nad Tichým oceánem. Proti raketě odpálené z atolu Kwajalein byly vypuštěny dvě antirakety z kalifornské základny Vandenberg. Raketu zničily. Při testu byly použity antirakety pozemního protiraketového systému GBI, jaký je rozmístěn v Kalifornii a na Aljašce.

„Bylo to první odpálení antirakety GBI v salvě proti komplexní hrozbě mezikontinentální balistické rakety. Systém pracoval přesně tak, jak byl navržen, a výsledky testu poskytly důkaz o možnosti praktického využití uplatnění salv při protiraketové obraně,“ řekl generál letectva Samuel A. Greaves, který má v Pentagonu na starosti protiraketovou obranu. Podle něj test prokázal odstrašující schopnosti amerického systému GBI ničit balistické rakety ve střední části letu nad atmosférou.

List The New York Times podotkl, že vyhodnocování úspěšného zásahu je sporné. Úřad pro protiraketovou obranu byl kritizován, že nadsazuje počet úspěšných zásahů systému GBI. Kritici uváděli, že padesátiprocentní úspěšnost je nedostatečná. Systém se začal vyvíjet za vlády George Bushe, když Spojené státy vypověděly začátkem tisíciletí smlouvu o antiraketách. Jeho vývoj omezil Barack Obama, když ustoupil od plánu rozmístit třístupňové rakety GBI v Evropě.

Foto: ČTK/AP

Start antirakety systému GBI

Celkem se uskutečnilo deset testů GBI, z nichž bylo pět neúspěšných. Proto se změnila taktika – vypouští se více antiraket, kdy druhá slouží jako záloha. Pentagon uvedl, že raketu zničila hned první antiraketa a druhá zlikvidovala největší zbylou část.

Systém GBI je jen jedním z amerických systémů protiraketové obrany, dalšími jsou námořní Aegis s raketami SM-3, který je upravován i pro pozemní základny, a THAAD rozmístěný v Jižní Koreji. Tyto systémy ale ničí rakety až při návratu do atmosféry nebo po něm, tedy blíže cíle, jsou ovšem přesnější. GBI ničí rakety v nejvyšší fázi letu mimo atmosféru.

Reklama

Výběr článků

Načítám