Hlavní obsah

Palinová se měla dopustit zneužití moci jako guvernérka Aljašky

JUNEAU
Aktualizováno

Republikánská kandidátka na amerického viceprezidenta Sarah Palinová se jako guvernérka Aljašky dopustila zneužití moci. K tomuto závěru dospělo parlamentní vyšetřování, jehož výsledek byl zveřejněn v pátek.

Článek

"Guvernérka Sarah Palinová zneužila svou moc a porušila tak etický kodex týkající se výkonné moci Aljašky," uvádí se ve zprávě vyšetřovatelů, která má 263 stran.

Oficiální vyšetřování Palinové v kauze nazvané Troopergate na Aljašce začalo ještě před zářijovým jmenováním guvernérky tohoto státu kandidátkou na viceprezidentku. Slovo "trooper" se v některých amerických státech používá jako označení hodnosti policisty.

V červenci Palinová propustila šéfa pro veřejnou bezpečnost Aljašky Waltera Monegana. Ten tvrdí, že o místo přišel kvůli tomu, že odmítl dát vyhazov policistovi, který se v té době rozváděl se sestrou Palinové.

Výrok parlamentní vyšetřovací komise, v níž zasedli demokraté i republikáni, dal Moneganovi fakticky za pravdu. Palinová však tvrdí, že Monegana propustila kvůli sporům týkajícím se rozpočtu.

McCain se snaží výsledky bagatelizovat 

Tábor prezidentského kandidáta republikánů Johna McCaina podle agentury AP usiloval o to, aby výsledky šetření nebyly zveřejněny, protože celý proces je podle něho politicky ovlivněný. Nyní se je snaží bagatelizovat. Právník Palinové prohlásil, že aby byly porušeny právní předpisy týkající se etiky, musel by z propuštění Monegana mít někdo zisk, a to zejména finanční. Podle mluvčí Palinové komise "přeháněla".

Výsledek vyšetřování demokraté využijí jako munici pro útoky na republikány, napsala AP. Pro republikány, jejichž prezidentský kandidát John McCain podle posledních průzkumů veřejného mínění za Obamou zaostává, je to zase nepříjemná komplikace v souboji o Bílý dům.

Prezidentský kandidát republikánů John McCain přibral Palinovou do kampaně hlavně proto, aby si jejím prostřednictví získal hlasy amerických žen. Ty totiž mohou být v prezidentských volbách letos stejně jako v minulosti rozhodující.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám