Hlavní obsah

Paleontolog pašoval kostru tyranosaura

– Washington

Americký paleontolog, jehož oceňovaná práce vedla k otevření muzea dinosaurů v Mongolsku, půjde do vězení za propašování kostry tyranosaura z této asijské země do Spojených států. Soud Ericu Prokopimu za obří skelet, jehož prodej mu vynesl milión dolarů (20 miliónů korun), vyměřil tři měsíce za mřížemi. Mírný trest je podle soudce důsledkem jeho spolupráce s žalobci i jeho předchozí vědecké práce, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Kostra Tyranosaura, kterou paleontolog Eric Prokopi propašoval do USA

Článek

Devětatřicetiletý Prokopi řadu let pátral po pozůstatcích koster pravěkých ještěrů v oblasti mongolské pouště Gobi. V letech 2010 až 2012 však řada z kostí v rámci několika nákladů zamířila ilegálně do USA. Když z nich sestavil kompletní kostru, prodala se v aukci v Dallasu za zmíněný milión dolarů.

Úřadům se nejprve snažil tvrdit, že jde o fosílie ještěrů legálně získané z Británie. Když však vyšla najevo pravda a kostra byla poslána zpátky do Mongolska, přiznal se ke svému činu. "Upřímně miluji zkameněliny," prohlásil kajícně a dodal, že se mu snad podaří napravit špatné světlo, které na paleontologii jeho čin vrhl.

Jeho obhájce se sice snažil odvrátit hrozbu vězení a přesvědčit soud, že Prokopi byl potrestán již ztrátou důvěry splupracovníků či tím, že jej po skandálu opustila manželka, neuspěl však. Podle soudce Alvin Hellerstein musel být jeho "špatný čin" potrestán, a tak mu kromě vězení vyměřil i 100 hodin komunitní práce. Vedle pašování byl odsouzen i za lhaní úřadům o původu fosilií.

Navrácená kostra tyranosaura tvoří spolu s dalšími více než 17 Prokopiho objevy základ nově otevřeného muzea dinosaurů v Mongolsku, prvního v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám