Hlavní obsah

Padesát mrtvých při vězeňské vzpouře ve Venezuele

Caracas

Nejmíň pět desítek lidí zemřelo při nepokojích ve věznici Uribana na západě Venezuely. Vzpouru odstartovala zpráva v místních médiích, že do zařízení míří vojáci, aby tam pátrali po zbraních, uvedla BBC s odkazem na ministra vězeňství Irise Varela. Zhruba devadesát lidí bylo zraněno.

Foto: Reuters

Zdravotník odvádí zraněného vězně po nepokojích ve věznici Uribana

Článek

Mezi mrtvými jsou vězni, civilní zaměstnanci věznice i stráže. Venezuelské úřady zatím počet obětí oficiálně nepotvrdily, panují obavy, že jich může být ještě víc. Zatím není jasné, jak přesně vzpoura začala. Trestanci se podle dostupných zpráv nejspíš dozvěděli o chystaném zásahu národní gardy a na razii se připravili.

„To, co měla být normální procedura běžná v jakékoli věznici, skončilo střetem mezi národní gardou a vězni,“ řekl BBC Carlos Nieto Palma, koordinátor neziskové organizace Okno ke svobodě.

Prohlídka měla pravděpodobně pomoct odzbrojit jednotlivé skupiny vězňů a byla dopředu naplánovaná. Venezuelská vláda slíbila plné vyšetření incidentu.

Věznice Uribana patří kvůli častým násilnostem k nejnebezpečnějším v zemi. Venezuelské káznice jsou navíc přeplněné, kromě zbraní se v nich často objevují také drogy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám