Hlavní obsah

Osvobozující verdikt pro mladého střelce vyvolal v Portlandu demonstrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portland

V americkém městě Portland vypukly v pátek večer nepokoje v souvislosti s osvobozujícím verdiktem, který si od soudní poroty vyslechl 18letý Kyle Rittenhouse. Ten čelil u soudu ve Wisconsinu obviněním z vraždy a dalších zločinů kvůli loňské střelbě při demonstracích ve městě Kenosha. Portland byl jedním z ohnisek rozsáhlých protestů, které loni vypukly po úmrtí černocha George Floyda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

nepokoje v Portlandu po osvobozujícím verdiktu v kauze RittenhouseVideo: Reuters

 
Článek

V Portlandu se podle místních médií sešlo asi 200 lidí v centru města u sídla policie a zablokovali přilehlé ulice. Policie uvedla, že lidé začali rozbíjet okna a dveře městských budov a házet předměty na přítomné strážce zákona. Shromáždění proto prohlásila za nepokoje a vyzvala všechny k odchodu.

Rittenhouse loni v srpnu přijel ze státu Illinois do Kenoshe ve Wisconsinu, kde se už několik dní protestovalo kvůli vážnému zranění černocha Jacoba Blakea, kterého střelil bělošský policista při zásahu sedmkrát do zad. Demonstrace na některých místech provázelo rabování a nepokoje a mladík tvrdil, že přijel ochránit soukromé podniky před výtržníky.

Mladíka, který v Kenoshe zastřelil dva lidi, zprostila porota všech obvinění

Amerika

Po ulicích města se pohyboval s poloautomatickou puškou v ruce a brzy se dostal do konfliktu s několika protestujícími. Dva z nich zastřelil a jednoho zranil. Porota se svým pátečním verdiktem přiklonila k tvrzení obhajoby, že Rittenhouse jednal v sebeobraně.

Nespokojenost s verdiktem

Jeho osvobození vyvolalo nespokojenost řady lidí, podle nichž americká justice přistupuje jinak k bělošským příslušníkům ozbrojených milicí a jinak k černošským účastníkům protestů. Znepokojení nad verdiktem vyjádřil rovněž americký prezident Joe Biden, dodal však, že rozhodnutí soudu respektuje.

„Verdikt poroty zanechá mnoho Američanů rozhořčených a znepokojených, včetně mě. Systém soudnictví ale v USA funguje a je třeba rozhodnutí respektovat,” řekl Biden.

Proces s mladíkem, který zastřelil dva lidi v Kenoshe, se rozpadá. Soudce se hádá s žalobcem

Amerika

„Přidávám se k mnoha obyvatelům Portlandu a Oregonu, kteří se cítí hluboce znepokojení rozhodnutím poroty. Naše práce za zlepšení justičního systému musí pokračovat,” řekl starosta Portlandu Ted Wheeler.

Portland zažil silnou vlnu často násilných protestů v loňském roce po úmrtí černocha George Floyda. Ten zemřel v Minneapolis po tvrdém zákroku bělošského policisty. Policie při protestech, jež se konaly téměř každodenně po dobu několika měsíců, zatkla stovky lidí a jeden z účastníků po střetu s bezpečnostními složkami zemřel.

Někteří účastníci si tehdy stěžovali, že policie proti demonstrantům zasahovala příliš tvrdě. Kontroverze vyvolala zejména přítomnost příslušníků federálních bezpečnostních sil, které do města vyslala vláda tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám