Hlavní obsah

Okolí nikaragujské sopky pokryl popel, místní lidé však odmítají odejít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Managua

Nejaktivnější nikaragujská sopka San Cristóbal začala chrlit dým a popel. Úřady vyzvaly obyvatele v okolí vulkánu, aby z bezpečnostních důvodů opustili domovy. Asi 1500 lidí na úpatí sopky však odejít odmítá, napsala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nikaragujská sopka chrlí dým a popelVideo: Reuters

 
Článek

"Lidé neodešli, protože to tady nechceme nechat opuštěné," řekla María Pereiraová, která žije stejně jako dalších asi 600 lidí v osadě Grecia 4 u úpatí sopky. Sloupy popela "zahalily stromy, domy i silnice do bílého povlaku", dodala. Ráno to podle ní vypadalo, jako by všechno bylo poprášené jemným pískem.

Do zóny nebezpečí bylo vysláno asi 140 příslušníků domobrany, aby obyvatele přesvědčili k odchodu. Zatím ale moc úspěšní nejsou, navzdory varování, že sopka "zůstává nestabilní".

Foto: Oswaldo Rivas , Reuters

Sopka San Cristóbal v posledních letech prochází aktivním obdobím.

Sopka San Cristóbal se nachází asi 130 kilometrů severně od hlavního města Managuy a v posledních letech prochází aktivním obdobím. Naposledy chrlila popel letos v září. Nově začala chrlit dým v úterý večer. Sloup kouře a popela vystoupal do výšky asi 2500 metrů.

Úřady nechaly preventivně vyklidit okruh tří kilometrů kolem vulkánu, pokyn k evakuaci by měl platit několik dní. Evakuace se týká asi 300 rodin.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Sopka San Cristóbal chrlí dým a popel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám