Hlavní obsah

OBRAZEM: Kostariku zasáhlo silné zemětřesení, uvěznilo turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN JOSÉ
Aktualizováno

Kostariku ve čtvrtek zasáhlo mohutné zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy škály. Vyžádalo si nejméně 14 mrtvých, z toho tři děti. Počet obětí však může vzrůst, protože řada lidí zůstává nezvěstná. Tři sta osob bylo zraněno a na svazích sopky Poás uvízlo asi 200 zahraničních turistů.

Článek

Epicentrum zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy škály leželo asi 30 kilometrů severozápadně od hlavního města San José. Zasaženo bylo zejména město Alajuela, kde byla vážně poškozena řada budov, popraskaly jim zdi a skla v oknech.

Největší škody hlásí San Pedro de Poas, kde se několik domů zcela zřítilo. Postiženo bylo na 40 měst a vesnic.

:.Dům poškozený zemětřesenímfoto: ČTK/AP

Mezi oběťmi jsou dvě dívky ve věku sedm a 11 let, které zavalil sesuv půdy uvolněný zemětřesením.

:.Úředník zjišťuje rozsah škod po zemětřesení.foto: Reuters/Juan Carlos Ulate

V přírodním parku pod sopkou Poás vysoké 2704 metů uvízlo na 200 turistů, kterým sesuvy půdy a praskliny zavalily odjezdové cesty od vodopádů La Paz. Televize vysílala záběry z vrtulníku, zachycující turisty seskupené u několika táboráků v údolí Vara Blanca a mávajících o pomoc.

:.Gerardo Quesada u trosek svého domu zničeného zemětřesenímfoto: Reuters/Juan Carlos Ulate

Lidé v Alajuele v panice vybíhali z domů a nákupních středisek do ulic a parků, kde strávili celou noc. Po hlavním otřesu následovala celá řada dalších otřesů, z nichž čtyři byly silné.

:.Provoz na silnici zablokoval spadlý sloup.foto: Reuters/Juan Carlos Ulate

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám