Hlavní obsah

Nová dohoda o volném obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem začne platit 1. července

Washington

Nová dohoda o volném obchodu mezi Spojenými státy, Mexikem a Kanadou USMCA vstoupí v platnost 1. července. Oznámil to americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, který současně upozornil, že dohoda vstoupí v platnost o měsíc později, než bylo původně navrženo. USMCA nahradí Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) z roku 1994.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

Lighthizer dodal, že Mexiko i Kanada přijaly opatření nutná ke splnění všech závazků vyplývajících z dohody. Některá odvětví, včetně automobilek, však požádala o zpoždění zavedení dohody kvůli obtížím, kterým čelí v souvislosti s pandemií nemoci způsobené koronavirem.

Dohoda zahrnuje přísnější pravidla týkající se práce a automobilového průmyslu. Ponechává však hodnotu ročního obchodu mezi USA, Mexikem a Kanadou na objemu zhruba 1,2 bilionu USD (30,1 bilionu Kč), napsala agentura Reuters.

Lighthizer dodal, že jeho úřad bude pracovat na zajištění hladkého zavedení nových obchodních pravidel. „Krize a oživení z pandemie covid-19 demonstrují, že nyní, více než kdy jindy, by se měly Spojené státy snažit zvýšit výrobní kapacitu a investice v Severní Americe. Vstup USMCA v platnost je v tomto úsilí mezníkem,” uvedl Lighthizer.

Změna dohody NAFTA byla jedním z klíčových volebních slibů amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten ji opakovaně označoval za „katastrofu” pro americké průmyslové podniky, neboť je podle něj pro USA nevýhodná, a vinil ji z rozsáhlého odlivu pracovních míst ze Spojených států do Mexika.

Dohodu USMCA podepsali Trump, tehdejší mexický prezident Enrique Peňa Nieto a kanadský premiér Justin Trudeau předloni v listopadu na okraj summitu G20 v Argentině. Jako první ji loni v červnu schválili zákonodárci v Mexiku. Ottawa, Washington a Mexiko se ale pak v prosinci ještě dohodly na úpravě znění.

Reklama

Výběr článků

Načítám