Hlavní obsah

Nemocnice v Chile neřekla lidem, že jsou HIV pozitivní

– SANTIAGO DE CHILE
Novinky, BBC, rei, AP

Nemocnice v Iquique na severu Chile v uplynulých čtyřech letech neinformovala přes dvě desítky pacientů, že jsou nakažení smrtícím virem HIV. Čtyři pacienti zemřeli. Kvůli případu, který pronikl na veřejnost před dvěma týdny, rezignovala ministryně zdravotnictví Maria Soledad Barriová.

Článek

Celkem nemocnice od roku 2004 neinformovala 25 nakažených. Ministryně o případu věděla od počátku srpna a do nemocnice vyslala vyšetřovací komisi, která ještě šetření neuzavřela. Nemocnice prý nemocné vyhledala a začala s jejich léčbou. Někteří lidé ze zahraničí však mezitím zemi opustili.

Barriová, která byla v úřadu od března 2006, v souvislosti s případem oznámila, že nechce být překážkou vládním snahám pozvednout úroveň zdravotnictví. Před svou rezignací propustila jednoho primáře, vrchní sestru a šéfa krevní banky.

Barriová je blízkou přítelkyní prezidentky Michelle Bacheletové. Prezidentčina mluvčí oznámila, že rezignace ministryně byla přijata.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám