Hlavní obsah

Největší bankrot města v historii USA potvrzen. Detroit získal ochranu před věřiteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detroit

Americké velkoměsto Detroit je způsobilé pro bankrotovou ochranu před věřiteli. Rozhodl o tom v úterý místní soud. Po jeho rozhodnutí se Detroit stal oficiálně největším městem v amerických dějinách, které zbankrotovalo.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Panorama Detroitu, snímek z roku 2008

Článek

Soudce Steven Rhodes potvrdil, že Detroit je insolventní. Má podle soudce příliš mnoho věřitelů, než aby mohl reálně vyjednávat o dluzích a dalších pohledávkách města dosahujících 18 miliard dolarů (364 miliard korun).

I když je možné, že proti úternímu verdiktu padnou odvolání, rozhodnutí soudce Rhodese znamená, že město může navrhnout plán na finanční restrukturalizaci do 1. března příštího roku.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Protest před federálním soudem v Detroitu, který povolil bankrotovou ochranu města před věřiteli.

Rozsudek následoval více než tři neděle po skončení soudu, který celou záležitost projednával. Proti ochraně před věřiteli byli například důchodci, odbory a penzijní fondy.

Město již dříve zveřejnilo seznam svých věřitelů, mezi nimiž jsou i místní zaměstnanci a důchodci. Dluhy vůči důchodcům tvoří asi polovinu celkové částky. Představitelé města tvrdí, že bankrotová ochrana představuje jediný způsob, jak se s vysokým zadlužením vypořádat.

Foto: Joshua Lott, Reuters

V Detroitu jsou desítky tisíc opuštěných budov.

Detroit je nejchudším velkoměstem Spojených států. Více než třetina jeho obyvatel žije pod oficiální hranicí chudoby. Ve městě špatně fungují základní služby, jako policie a hasiči. Míra zločinnosti je nejvyšší z amerických velkoměst.

V minulosti se Detroit proslavil automobilovým průmyslem, nyní je naopak symbolem hospodářské krize. Počet obyvatel města klesl na méně než 700 000 z 1,8 miliónu v roce 1950. Ve městě je teď asi 78 000 opuštěných budov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám