Hlavní obsah

Nejslavnější americký cirkus je vyšetřován kvůli týrání slonů

Novinky, Petra Konečná
New York City

Organizace prosazující ochranu práv zvířat PETA ve středu na oficiální tiskové konferenci zveřejnila dosud utajované video. Skrytá kamera zachycuje, jak pracovníci cirkusu se 139letou tradicí - Ringling Bros. and Barnum Bailey Circus zacházejí se slony. Na čtyřminutové nahrávce muži pomocí bičů a 10 liber vážících ostrých kovových klacků před zraky zaměstnanců vědomě ubližují cvičeným slonům.

Foto: Darren Staples , Reuters

Sloní rodina. Ilustrační foto.

Článek

Zveřejněné video pořídil pracovník, který je u Ringling Bros. and Barnum Bailey Circus, jednoho z nejslavnějších cirkusů na území Spojených států ještě stále zaměstnán. 

Nahrávka zachycuje, jak zaměstnanci zachází se zvířaty v šesti státech, konkrétně v New Yorku, Alabamě, Connecticutu, Rhode Islandu, Virginii a Pensylvanii, sdělila médiím viceprezidentka organizace PETA Daphne Nachminovitchová. Některé části záznamu musely být dokonce v některých případech kvůli místním zákonům a také kvůli své krutosti cenzurovány. 

Nachminovitchová rovněž uvedla, že cirkus v současných dnech na jeho cestách doprovází zástupce vyslaný organizací, který dohlíží a dokumentuje postup pracovníků během práce se zvířaty. PETA se pokouší systematicky zmapovat, jak se zaměstnanci chovají nejen ke slonům, ale i k jiným zvířatům, například k tygrům. 

Kovovými klacky týrali zvířata

Předmětem vyšetřování se mimo jiné taktéž stala práce samotných chovatelů, hlavního trenéra slonů a i jiných pracovníků a školitelů. Ti všem útokům v mnoha případech mlčky přihlíželi. 

Útočníci nejčastěji používali biče a 10 liber vážící klacky s ostrými kovovými konci. Při dobře namířené ráně jsou tyto zbraně schopny způsobit četná, velice vážná zranění, která poruší i jinak odolnou sloní kůži. 

"Aktérem, který ve videu vystupuje, je Tonka. Jde o 20leté zvíře působící u cirkusu už od svých šesti let," uvedla viceprezidentka. "Slon bývá v posledních dnech před představením velice nervozní. Kymácí se, houpá hlavou a vykopává nohy. Toto chování je pro zvířata typické tehdy, když jsou v ohrožení a snaží se uvést do klidu a uniknout z okolí do vlastního vnitřního světa," upřesnila Nachminovitch. 

Zastavte cirkusová vystoupení, volá PETA

PETA na Ringling Bros. and Barnum Bailey Circus podala stížnost směřující k ministerstvu zemědělství Spojených států, ale taktéž k jiným podobným organizacím působících na území šesti států, v nichž byly nahrávky pořízeny, které se zaměřují na ochranu zvířat.

Apeluje na veřejnost, aby přestala podporovat podobná jednání a přispěla k ukončení cirkusových představení, jejichž hlavními aktéry jsou zvířata. Ta pod velice silnou a jím nepřirozenou disciplínou musí často čelit "nelidským" represím ze strany chovatelů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám