Hlavní obsah

Na Havajské ostrovy míří hurikán následovaný tropickou bouří

Na Havajské ostrovy míří hurikán Iselle, který následuje tropická bouře Julio. S rozmary počasí se bude tato oblíbená tichomořská turistická destinace potýkat od pátku. Obyvatelé Havaje se již na radu úřadů začali předzásobovat vodou, potravinami a bateriemi.

Foto: Profimedia.cz

Havaj, ostrov Kauai. Ilustrační foto

Článek

Hurikán Iselle, který doprovázejí větry o síle až 200 kilometrů v hodině, je nyní asi 1700 kilometrů jihovýchodně od Havaje. K americkému souostroví se blíží rychlostí asi 15 kilometrů za hodinu.

Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) v americkém Miami bude Iselle postupně slábnout, takže v pátek, kdy Havajské ostrovy zasáhne, půjde již jen o tropickou bouři s maximální rychlostí větrů asi 117 kilometrů v hodině.

Naopak nynější bouře Julio, kterou doprovází větry o rychlosti zhruba 95 kilometrů v hodině, se změní ve středu na hurikán. Julio je od Havaje asi 1845 kilometrů východně a k ostrovům se přibližuje rychlostí 20 kilometrů v hodině.

Havaj postihují hurikány jen zřídka. Například v roce 2009 to byl hurikán Neki či o dva roky dříve hurikán Flossie, oba ale způsobily jen malé škody. Výjimkou byl v roce 1992 hurikán Iniki, na ostrově Kauai zabil šest lidí a způsobil škody odhadem za 2,4 miliardy dolarů (takřka 50 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám