Hlavní obsah

Na Galapágách se probudila sopka

Novinky, 3NewsNZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od víkendu soptí vulkán La Cumbre na ostrově Fernandina v souostroví Galapágy. V pondělí jeho aktivita zesílila, ale přestal chrlit lávu. V úterý pak aktivita sopky poklesla. Vulkán se probudil k činnosti po čtyřleté pauze.

Článek

Ředitel projektů na souostroví Washingtong Tapia uvedl, že erupce neohrožuje lidi žijící na sousedním ostrově Isabela. Podle něj ani fauna a flóra na ostrově neutrpí vážnější škody poškození, i když může mít dopad na suchozemské i mořské leguány.

Na Galapágách žije výjimečná endemická fauna a flóra, která vedla Charlese Darwina k formulování jeho evoluční teorie, neboť viděl, jak prázdné niky na souostroví postupně obsazovaly nově vznikající druhy vyvíjející se z živočichů, kteří na souostroví doputovali.

Fernandina je ze všech galapážských ostrovů vulkanicky nejvíce aktivní, La Cumbre v posledních desetiletích opakovaně vybuchla. Poslední velká erupce ale byla znamenána v roce1968, kdy ji provázelo několik zemětřesení a vyvrhla sloup popela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám