Hlavní obsah

Muži ztracení v pralese jedli i sklípkany, žáby a listí

PAŘÍŽ

Za zázrak se ve Francii považuje šťastný konec anabáze dvou turistů, kteří zmizeli v pralese Francouzské Guyany. Objevili se tento čtvrtek po 52 dnech. Muži přežili díky tomu, že jedli i obrovské chlupaté sklípkany, žáby a listí. Na jídelníček se dostaly také dvě želvy. Jeden z mužů přiznal, že měl takový hlad, že snědl i želví nohy a pokusil se zkonzumovat i krunýř.

Článek

Loic Pillois a Guilhem Nayral se 13. února dali vysadit na břehu řeky Approuague, odkud chtěli dojít pralesem do sto kilometrů vzdáleného Saülu. Měli mapu a buzolu, jídlo na deset dní, antibiotika a tablety na úpravu vody. Po dvanácti dnech pochopili, že se ztratili.

Vybudovali si přístřešek a pokoušeli se na sebe upozornit ohněm, ale hustým příkrovem pralesa dým nepronikal, takže záchranáři je nenašli. Po třech týdnech bylo pátrání zastaveno. Nakonec se Pillois pokusil dostat do Saülu sám, což se mu podařilo, a navedl záchranné čety k Nayralovi, který už nemohl jít.

"Jedli jsme povařená palmová semena, brouky, žáby, neznámé plody," citovaly agentury Pilloise. Nayralův otec řekl, že oba jedli také larvy, červy a listí. "Brzo litovali, že pohrdli hady, které viděli v prvních dnech. Vrhali se i na sklípkany." Guilhem Nayral, který na rozdíl od Pilloise zůstává v nemocnici v Cayenne, ostatně stále obtížně mluví, protože jed tohoto pavouka zapůsobil na jeho jazyk.

Nayral zhubnul o dvacet kilo a byl už i psychicky na dně, Pillois přežil v lepším stavu. Oba prý byli pokryti cizopasníky, kteří se jim uhnízdili i pod kůží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám