Hlavní obsah

Muž přišel o část prstu, náhrada mu dorostla z prasečí tkáně

Právo, mcm

Floridský žokej Paul Halpern (33) přišel při krmení hladového koně o třetinu ukazováčku. Když Halpernova zdravotní pojišťovna chtěla, aby si nechal amputovat i zbytek a nahradit vše umělým prstem, postižený se vzbouřil a vyhledal lékaře, který mu pomohl použitím tkáně získané z prasečího močového měchýře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Doktor Eugenio Rodriguez z Deerfield Beach si od Halperna vzal odkousnutou třetinu prstu a z prasečí tkáně vymodeloval její šablonu. Tu připevnil k pahýlu ukazováčku a tento štěp napájel fyziologickým roztokem. Navíc každý den zasypával zbytek prstu práškem z prasečího močového měchýře.

„Stimuluje to tělo k aktivizaci kmenových buněk, které pak začnou vytvářet chybějící tkáň,“ prohlásil v televizi NBC Rodriguez, původem z Portorika.

Bezbolestná léčba

Britský bulvární deník The Daily Mail tvrdí, že tak dorostly nejen buňky měkké tkáně prstu, ale také kost, a dokonce nehet.

„Opravdu si všimnete, když se všechno uzdraví, nehet naroste zpátky, což je docela zázrak, a také kůže kolem se uzdraví,“ řekl postižený.

Léčebná procedura trvala dva měsíce a byla prý bezbolestná a natolik snadná, že ji v poslední fázi dělal sám doma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám