Hlavní obsah

Mravenčí dělnice v Amazonii dokonaly sexmisi

– Londýn
Novinky, Tomáš Reiner

Amazonští mravenci Mycocepurus smithii se stali výlučně druhem dělnic. Vědci zjistili, že jsou všichni klonem mravenčí královny. Je to první mravenčí druh, který se reprodukuje nepohlavně, uvedl britský žurnál Proceedings of the Royal Society B.

Článek

Srovnáními DNA mravenců se zjistilo, že jsou všichni dokonalou kopií královny. Z dalšího rozboru navíc vyplynulo, že jsou samičky fyzicky neschopné sexuální reprodukce. Nepohlavní rozmnožování samečků z neoplodněných vajíček je běžné u některých druhů hmyzu, u mravenců je to však něco vzácného.

"U společenského hmyzu existuje množství různých typů reprodukce, tento druh ale vyvinul svůj vlastní neobvyklý způsob,“ uvedla šéfka výzkumného týmu biologů Anna Himlerová. Vědci nevědí, proč se druh stal zcela asexuální a kdy přesně se to událo.

Nepohlavní rozmnožování má výhody i nevýhody

Himlerová vysvětlila BBC, že život bez potřeby oplodňování má pro mravence výhody: "Odpadají energetické náklady při produkování samečků a dvojnásobně se zvyšuje počet reprodukčních samiček.“

Na druhou stranu zabezpečuje sexuální rozmnožování větší pestrost a tudíž odolnost vůči parazitům a chorobám, vysvětlil Laurent Keller z univerzity ve švýcarském Lausanne. "Jestliže je v kolonii klonů jediný mravenec náchylný na parazita, stanou se náchylnými všichni,“ dodal s tím, že ovšem o mravencích a jejich nezvyklých způsobech rozmnožování přichází stále víc nových zpráv.

Dávní zemědělci

Himlerovou původně nezajímal způsob rozmnožování druhu Mycocepurus smithii, nýbrž jeho schopnost kultivovat úrodu. "Mravenci se stali zemědělci dávno před námi. Sbírají v lese rostlinný materiál, hmyzí výměšky a dokonce mrtvý hmyz a obohacují tím půdu u hub,“ vysvětlila s tím, že tak činí už asi 80 miliónů let. Druh, kterým se zabývá, v pěstitelství jednoznačně vyniká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám