Hlavní obsah

Most v Seattlu se zřítil po nárazu těžkého kamiónu

Příčinou čtvrtečního zřícení čtyřproudého dálničního mostu ve státě Washington na severozápadě USA byl údajně náraz těžkého kamiónu do nosníku mostu. Uvedly to v pátek americké úřady, které v sobotu citovala agentura Reuters. V důsledku neštěstí se do řeky zřítily dva automobily, tři lidé utrpěli zranění. Neštěstí vyvolalo obavy ze stavu a bezpečnosti infrastruktury v zemi.

Foto: Rick Lund, ČTK/AP

Zřícená sekce mostu přes řeku Skagit

Článek

Zhroucení mostu, postaveného v roce 1955, obnovilo výzvy poslanců ze státu Washington i odjinud k větším investicím do zastarávající infrastruktury země. Úřady ve Washingtonu ale uvedly, že podle předběžného vyšetřování most, který byl jen během loňského roku podroben dvěma inspekcím, neměl žádné konstrukční nedostatky a spadl po nárazu nákladního vozidla.

Kamión přepravoval vrtné zařízení. Podle zpravodajského serveru BBC byl náklad příliš vysoký, proto narazil do mostního nosníku. Po střetu přejelo auto bezpečně most, za ním ale část mostní konstrukce spadla.

Foto: Dean Rutz, ČTK/AP

Propadlá sekce mostu přes řeku Skagit

"Měli jsme tady kolizi mezi velmi těžkým vozidlem jedoucím pravděpodobně docela velkou rychlostí a mostním nosníkem. Most se proto zřítil," prohlásil guvernér Jay Inslee na páteční odpolední tiskové konferenci v Mount Vernonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Seattlu se zřítil most i s auty do řekyVideo: Reuters

Podle úřadů nebyl zasažený most nacházející se 90 kilometrů severně od Seattlu na seznamu "konstrukčně nedostatečných", byl pouze považován za "funkčně zastaralý". To podle dálniční správy znamená, že jeho návrh a vzhled je již překonaný. V rámci celkového hodnocení nicméně získal 57,4 bodu ze sta možných, což je výrazně pod průměrem, který ve státě Washington činí 80 bodů.

Foto: Joe Nicholson, ČTK/AP

Auto, které skončilo ve vodě po pádu mostu přes řeku Skagit.

"Na základě naší inspekce most nebyl konstrukčně nedostatečný. Podrobujeme téměř všechny naše mosty nárazovým zkouškám. Byla to jen smůla, v jakých místech a jakým způsobem k nárazu došlo," prohlásila ministryně dopravy státu Washington Lynn Petersonová. Podle mluvčí ministerstva Jan Katzenbergerové by zřejmě nový most při podobném nárazu dopadl stejně.

Řidič kamiónu, který do nosníku narazil, po nehodě zajel ke kraji silnice a počkal na policii. Nebyl zatčen a s úřady spolupracuje. Pro přepravu nadměrného nákladu přes most měla jeho firma povolení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám