Hlavní obsah

Místní volby ve Virginii skončily patem, rozhodnout má los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ke zcela výjimečnému prostředku hodlají sáhnout volební úředníci v americkém státě Virginie, kde demokratická kandidátka a její republikánský soupeř měli podle soudců zcela shodný zisk a o jejich osudu by proto měla rozhodnout štěstěna. Demokratka se však obrátila na soud kvůli údajné neplatnosti jednoho z hlasovacích lístků protikandidáta.

Foto: Jonathan Alcorn, Reuters

Volební místnost v USA (ilustrační foto)

Článek

Boj o jediný dosud nerozhodnutý mandát z listopadových voleb je ostře sledován nejen kvůli své vyrovnanosti, ale i proto, že může zvrátit poměr sil v místní dolní komoře parlamentu, kde mají dosud republikáni těsnou většinu 51 hlasů ku 49. Pokud by však demokratka Shelly Simondsová porazila republikána Davida Yanceye obhajujícího mandát, dojde k málokdy vídanému patu.

Sčítání provázejí dramatické zvraty, když byl nejprve v listopadu označen za vítěze Yancey, načež požádala soupeřka o přepočet. Ten zjistil, že vyhrála poměrem 11 608 hlasů ku 11 607. Panel tří soudců, který dohlížel na přepočet, však odmítl výsledek potvrdit a rozhodl se započítat jeden sporný hlas navíc ve prospěch Yanceye. To by znamenalo, že o osudu voleb rozhodne los.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám